Teleskop zachytil srážku dvou galaxií. Stejný osud potká i Mléčnou dráhu

Teleskop zachytil srážku dvou galaxií. Stejný osud potká i Mléčnou dráhu
Fotografie: NASA
  • Centra galaxií jsou od sebe vzdálené 20 000 světelných let a stále se přibližují
  • Ke spojení a vytvoření nové eliptické galaxie dojde přibližně za 500 milionů let
  • S Mléčnou dráhou se v budoucnu srazí galaxie v Andromedě

Dalekohled Gemini North nacházející se na Havaji zachytil dvě galaxie, které se navzájem proplétají, až se nakonec spojí v jednu. Dvě spirální galaxie NGC 4567 a NGC 4568 neboli galaxie Butterfly (motýl) se nacházejí od nás asi 60 milionů světelných let daleko v souhvězdí Panny. Srážka obou galaxií je teprve v počátcích, vědci odhadují, že se spojí v jednu eliptickou galaxii přibližně za 500 milionů let.

Aktuálně se od sebe centra galaxií nacházejí 20 000 světelných let a stále mají tvar spirály. Jak se budou postupně gravitačně přitahovat, dojde k tvorbám nových hvězd a původní struktury obou galaxií se budou měnit. Tyto galaktické kolize poskytují astronomům důkazy, že spojením spirálních galaxií dochází k tvorbě eliptické galaxie, která je ve vesmíru méně obvyklá.


Podle cnn.com by k něčemu podobnému mělo dojít i s naší Mléčnou dráhou. Astronomové z NASA již v roce 2012 pomocí Hubbleova vesmírného dalekohledu předpověděli, že se Mléčná dráha srazí s galaxií v Andromedě za 4 až 5 miliard let. Galaxie se od Mléčné dráhy nachází ve vzdálenosti 2,5 milionu světelných let a ačkoliv se to může zdát daleko, ve vesmírném měřítku je to tak blízko, že se galaxie navzájem gravitačně ovlivňují a pomalu se k sobě přibližují. Tím, že se vesmír neustále rozpíná a zrychluje, dochází ke srážkám galaxií méně, než tomu bylo v minulosti, kdy byl vesmír menší.

NASA uvedla, že je nepravděpodobné, že by srážka zničila naši Sluneční soustavu. Hvězdy uvnitř obou galaxií jsou od sebe tak daleko, že se během spojení nejspíše nestřetnou s jinými, ale dojde pravděpodobně k novému rozmístění hvězd kolem nového galaktického centra, a to by mohlo celou naši Sluneční soustavu přemístit. „V simulaci nejhoršího scénáře M31 narazí do Mléčné dráhy čelně a všechny hvězdy se rozptýlí na různé dráhy,“ řekla Gurtina Besla z Columbia University v New Yorku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze