SpaceX provádí další testy motorů na nosné raketě Super Heavy

SpaceX provádí další testy motorů na nosné raketě Super Heavy
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX převezlo prototyp Super Heavy do budovy pro přidání 13 motorů
  • Super Heavy i Starship již mají za sebou několik testů, ale ne se všemi motory
  • Před testovacím letem kolem oběžné dráhy musí společnost počkat na udělení licence

SpaceX testuje nosnou raketu Super Heavy i raketu Starship, která bude na jejím vrcholu. Raketa vysoká 69 metrů se nachází v kosmodromu Starbase v Texasu. Prototyp Super Heavy 7 má za sebou několik testů. 11. srpna byl podle tesmanian.com zažehnut jeden motor Raptor z celkových 33, které vynesou Starship na oběžnou dráhu. Po tomto testu přemístili pracovníci SpaceX nosnou raketu z odpalovací rampy zpět do továrny, jelikož prototyp byl vybaven pouze 20 motory – bylo tedy potřeba zbývajících 13 připevnit.

Přidáváme 13 vnitřních motorů,“ uvedl Elon Musk. Jakmile bude mít Super Heavy všech 33 motorů Raptor V2, stane se z ní jedna z nejvýkonnějších nosných raket. Vzhledem k instalaci nejspíše bude chtít SpaceX brzy otestovat všech 33 motorů najednou.


Na prototypu Starship SN24 byl 9. srpna úspěšně dokončen test 2 motorů Raptor V2. I tato raketa ještě před testovacím letem podstoupí další testovací předletové zkoušky, než bude umístěna na nosnou raketu. SpaceX zatím nestanovil žádné přesné datum k testovacímu orbitálnímu letu. Podle licence, kterou SpaceX získal, se však může let uskutečnit mezi 1. zářím až 1. březnem 2023. Pokud by tedy všechny testy proběhly bez potíží, raketa by mohla odstartovat již příští měsíc. SpaceX ale stále čeká na udělení licence od Federálního úřadu pro letectví (FAA), aby mohla orbitální let provést, bez toho vzlétnout nemůže.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze