Asteroid o velikosti Velké pyramidy v Gíze prolétne dnes kolem Země

Asteroid o velikosti Velké pyramidy v Gíze prolétne dnes kolem Země
Fotografie: unsplash.com
  • Asteroid proletí kolem Země ve vzdálenosti 686 tisíc kilometrů
  • Pozorovat jej bude možné dalekohledem
  • ESA zpřístupnila pro všechny sadu nástrojů pro pozorování asteroidů

Asteroid 2015 RN35 se přiblíží k Zemi 15. prosince a proletí ve vzdálenosti 686 000 km, což je asi dvakrát dále, než je od nás vzdálený Měsíc. Asteroid tak pro Zemi nepředstavuje žádné riziko. Pokud vlastníte dalekohled, který má alespoň 30 cm, můžete jej pozorovat při průletu. V Evropě bude možné podle Evropské kosmické agentury (ESA) asteroid pozorovat až do 19. prosince. Agentura také vyzvala amatérské astronomy, aby při nalezení 2025 RN35 snímek sdíleli na sociálních sítích.

Odhadovaná velikost asteroidu je 60 až 140 metrů – reálně tedy může dosahovat stejné velikosti jako Velká pyramida v Gíze. V astronomickém měřítku se však řadí mezi ty menší. O tomto asteroidu se toho však moc neví, ESA tak chce sdílením zjistit bližší informace, jako z čeho je vyroben, jak je skutečně velký a zda dobře známe jeho oběžnou dráhu. Takovýchto neprobádaných asteroidů jsou však statisíce, ale i v případě jejich dopadu by neznamenaly devastaci Země.


NEO Toolkit přístupný všem nadšencům


ESA umožňuje použít její NEO Toolkit, který vytvořilo koordinační centrum blízkozemních objektů (NDEOCC), s jehož pomocí si můžete vizualizovat oběžnou dráhu asteroidu i jeho průlet na různých místech světa. NEO Toolkit obsahuje nástroj pro plánování pozorování, nástroj zobrazení mapy oblohy, nástroj pro vizualizaci průletu a nástroj pro vizualizaci orbity.

Tyto nástroje používáme každý den k plánování našich pozorování, k vizualizaci přiblížení asteroidů a k tomu, aby nám pomohly pochopit a vysvětlit různé populace asteroidů ve Sluneční soustavě a rizika, kterým čelíme,“ řekl Juan-Luis Cano, manažer informačního systému NEOCC a dodal, že chce, aby byly užitečné i pro zbytek světa, jelikož planetární obrana je v zájmu celé Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze