Kolem Země dnes proletí asteroid o velikosti mrakodrapu

Kolem Země dnes proletí asteroid o velikosti mrakodrapu
Fotografie: pixabay.com
  • Proletí ve vzdálenosti 2,9 milionů km v rychlosti 56 000 km/h
  • Jeho velikost se odhaduje mezi 120 až 260 metry

Asteroid 2023 FM má velikost mezi 120 až 260 metry, což představuje 40 až 80patrový mrakodrap. Dnes v rychlosti 56 000 km/h proletí kolem Země ve vzdálenosti 2,9 milionů km, což je přibližně 7,5× dále, než je od nás vzdálený Měsíc. Vzhledem ke vzdálenosti je tedy zřejmé, že střetu se bát nemusíme, přesto však tento asteroid spadá podle NASA do kategorie potencionálně nebezpečných.

NASA takto sleduje tisíce asteroidů, které jsou větší jak 140 metrů v průměru a v určitou chvíli se k Zemi přiblíží do maximální vzdálenosti 7,48 milionů km. V případě, že by se změnila jejich trajektorie, mohly by zasáhnout Zemi. Šance na srážku s asteroidem je ale prakticky nulová. Největší hrozbu pro Zemi aktuálně představuje asteroid 2023 DW, který má podle livescience.com pravděpodobnost dopadu 1 ku 1 584. Dříve byla pravděpodobnost 1 ku 600, vědci z Evropské kosmické agentury (ESA) však riziko dopadu přepočítali a asteroid přestal být pro astronomy tak zajímavý.

Ačkoliv v následujících 100 letech Zemi nečeká srážka s vesmírným objektem, pro tyto případy se již lidstvo připravuje. Ukázkou toho je mise DART, která minulý rok prokázala, že pokud do asteroidu narazí kosmická loď, je schopna změnit jeho trajektorii a zabránit srážce se Zemí.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze