Letový test s posádkou Boeingu Starliner se opět odkládá

Letový test s posádkou Boeingu Starliner se opět odkládá
Fotografie: NASA
  • Tentokrát je to kvůli úniku hélia ze servisního modulu Starlineru
  • Start je naplánován na 21. května ve 22:43 SELČ
  • Na raketě již byl vyměněn tlakový ventil, který zapříčil předchozí zpozdění

Testovací let kapsle Starliner od společnosti Boeing doprovází opět další komplikace, která posunula start s dvoučlennou posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Naposledy za odklad mohla raketa společnosti United Launch Alliance (ULA), na jejímž vrcholu je kapsle umístěna. Nyní byl odklad oznámen z důvodu úniku hélia na servisním modulu kosmické lodi Starliner.

Týmy Starliner pracují na vyřešení malého úniku hélia zjištěného v servisním modulu kosmické lodi, který je vysledován k přírubě na jedné trysce řídicího systému reakce. Helium se používá v raketových systémech kosmických lodí, jelikož umožňuje zažehnout trysky a není hořlavé ani toxické,“ uvedla společnost v tiskové zprávě. Start byl nyní posunut na 21. května ve 22:43 středoevropského času. Tým ULA již mezitím úspěšně vyměnit tlakový ventil na nádrži na kapalný kyslík a bylo provedeno i jeho testování. Raketa je tak opět připravena ke startu.

Raketa Atlas V i Starliner zatím zůstávají v montážní budově, kde probíhají opravy. Astronauti Butch Wilmore a Suni Williams, kteří jako první kapsli otestují, se vrátili do Houstonu, kde se setkají s rodinou. Nadále však zůstávají v předletové karanténě a brzy se vrátí do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Kapsle zatím dorazila k vesmírné stanici pouze jednou, a to bez posádky. V květnu 2022 se Starlineru podařilo i přes počáteční potíže připojit k ISS a úspěšně se zase odpojit.


Boeing získal podobnou smlouvu jako SpaceX, jejichž hodnota byla stejná – 2,6 miliardy dolarů. SpaceX ale byl schopný vyvinout kapsli Dragon daleko dříve a už od roku 2020 létá s astronauty na vesmírnou stanici. Do té doby měla NASA smlouvu s ruským Roskosmosem a američtí astronauti létali na ruských raketách Sojuz. Od posledního letu raketoplánu totiž NASA neměla jak dostat astronauty na oběžnou dráhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze