Astronomové objevili planetu, která je 13krát hmotnější než Země

Astronomové objevili planetu, která je 13krát hmotnější než Země
Fotografie: Penn State
  • Objev je nečekaný, jelikož velikost exoplanety s velikostí hvězdy nezapadají do dosavadních teorií
  • Hmotnostní poměr mezi nově nalezenou planetou a její hvězdou je více než 100krát vyšší než u Země a Slunce
  • Nepředpokládalo se, že by takto malá hvězda měla kolem sebe dostatek materiálu pro vznik tak velké planety

O vesmíru toho stále víme jen velmi málo, a tak nás objevy neustále překvapují. O Naší Sluneční soustavě toho víme asi nejvíce, co ale se děje v jiných planetárních systémech, je většinou jen dedukcí toho, co už víme, nebo hypotézou, kterou je potřeba ještě potvrdit. Astronomové však nyní objevili masivní exoplanetu, která obíhá kolem trpasličí hvězdy, což zpochybňuje dosavadní modely toho, jak planetární systémy fungují. Není jim totiž jasné, tak malá hvězda dokáže u sebe udržet tak obrovskou planetu. Svůj objev zveřejnili ve výzkumném článku na Science.

Ultrachladná hvězda, která byla pojmenována LHS 3154, je devětkrát menší než naše Slunce a naopak planeta, která kolem ní obíhá, je 13krát hmotnější než Země. Pokud bychom tedy chtěli porovnat tyto dva světy, hmotnostní poměr mezi nově nalezenou planetou a její hvězdou, je více než 100krát vyšší než u Země a Slunce. „Tento objev tak ukazuje doposud nejhmotnější planetu, která obíhá v těsné blízkosti své trpasličí hvězdy. Tento objev skutečně ukazuje, jak málo toho o vesmíru víme. Nečekali bychom, že kolem hvězdy s tak nízkou hmotností bude existovat tak těžká planeta,uvedl spoluautor článku a profesor z univerzity Penn State Suvrath Mahadevan.

Vědci z univerzity exoplanetu objevili poté, co hledali planety kolem nejchladnějších hvězd, které by mohly mít potenciálně na svém povrchu kapalnou vodu. Planetu objevili za pomoci přístroje Habitate Zone Planet Finder (HPF), který je připevněn na dalekohledu nacházejícího se v Texasu. „Objev pomocí HPF byl extra výjimečný, protože je to nový přístroj, který jsme navrhli, vyvinuli a postavili od základů za účelem pozorování nezmapované planetární populace kolem hvězd s nejnižší hmotností,“ uvedl hlavní autor článku Guðmundur Stefánsson.

Proč je takto velká planeta u malé hvězdy nečekaná?

Hvězda se vytvoří z obrovského množství prachu a plynu. Kolem ní následně zůstane materiál, ze kterého se postupně vytvářejí planety. Pokud se tedy vytvoří malá hvězda, neočekává se, že by měla kolem sebe dostatek materiálu proto, aby se mohla vytvořit obří planeta. Tento objev tak vyvolává pochybnosti o dosavadní teorii vzniku planet, ale částečně i o formování hvězd.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze