Mohly by komety dodávat stavební kameny života na exoplanety?

Mohly by komety dodávat stavební kameny života na exoplanety?
Fotografie: NASA
  • Komety s sebou nesou prebiotické molekuly, ze kterých by mohl vzniknout život
  • Pokud by kometa letěla nižší rychlostí než 15 km/s, mohla by dopravit na exoplanetu organické sloučeniny
  • Ke snížení rychlosti by mohla využít oběžných drah exoplanet

O tom, jak se dostal život na Zemi, existuje několik hypotéz, ale podstatné je jedno – jsme jediná planeta o které víme, že se na ni život nachází. Mohou se ale organické sloučeniny nacházet i na jiných planetách, kde by z nich později mohl vzniknout život? Vědci z University of Cambridge nyní zveřejnili článek, kde popisují, jak by komety mohly stavební kameny života dopravovat na exoplanety.

Aby kometa mohla dopravit potenciální život na planetu, je potřeba, aby vesmírem putovala relativně pomalu – nesmí přesáhnout rychlost 15 km/s. Při vyšší rychlosti by totiž molekuly nepřežily, jelikož by se rozpadly při dopadu. Nejpravděpodobnější jsou tak místa, kde planety obíhají blízko sebe a kometa má tak šanci zpomalit svoji rychlost pomocí oběžné dráhy jedné z planet. Při nízké rychlosti by následně kometa dopadla na povrch exoplanety a s sebou přinesla i neporušené molekuly, které by daly vzniknout životu. Takové planetární systémy by tak mohly být nejhodnější pro hledání mimozemského života.

Že jsou komety potenciálními přenašeči života bylo již dokázáno. Například vzorky z asteroidu Ryugu prokázaly, že se na něm vyskytovaly aminokyseliny a vitamín B3. Komety obsahují kyanovodík a prebiotické molekuly. „Neustále se učíme více o atmosférách exoplanet, takže jsme chtěli zjistit, zda existují planety, kam by složité molekuly mohly doručit také komety. Je možné, že molekuly, které vedly k životu na Zemi, pocházejí z komet, takže totéž by mohlo platit pro planety jinde v galaxii,“ uvedl podle eurekalert.org autor studie Richard Anslow.


Neznamená to ale, že kometa je nezbytným prvkem pro vznik života na jiné planetě. Vědci tím chtěli upřesnit typy planet a celých planetárních systémů, kde by se tímto způsobem mohl život rozvíjet. „Chtěli jsme otestovat naše teorie na planetách, které jsou podobné té naší, protože Země je v současnosti naším jediným příkladem planety, která podporuje život. Jaké druhy komet, pohybující se jakou rychlostí, by mohly doručit neporušené prebiotické molekuly?“ řekl Anslow.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze