Astronomové zveřejnili nový snímek černé díry ve středu naší galaxie

Astronomové zveřejnili nový snímek černé díry ve středu naší galaxie
Fotografie: Event Horizon Telescope
  • Snímek byl zachycen za pomoci celkem osmi dalekohledů, které dohromady vytvořily virtuální dalekohled o velikosti Země
  • U černé díry se nachází silná magnetická pole, která astronomové pozorovali i u jiné černé díry
  • Vznikla tak teorie, že okolo všech černých děr se nachází magnetická pole

Snímky černých děr vědci nezveřejňují často a je to teprve několik let, co se jim podařilo poprvé zachytit černou díru M87*. Přesněji se tedy jedná o akreční disky, které se kolem černé díry nacházejí. Ty totiž vytvářejí třením záři na rozdíl od černé díry, která pohltí vše, včetně světla a není tak možné ji na fotografii zachytit. Pomocí dalekohledu Event Horizon Telescope (EHT) se astronomům nyní podařilo zachytit i „naši“ černou díru Sagittarius A* (Sgr A*), která se nachází ve středu Mléčné dráhy.

To, co nyní vidíme, je, že poblíž černé díry ve středu galaxie Mléčná dráha jsou silná, zkroucená a organizovaná magnetická pole. Spolu se Sgr A*, který má nápadně podobnou polarizační strukturu jako u mnohem větší a výkonnější černé díry M87*, jsme zjistili, že silná a uspořádaná magnetická pole jsou kritická pro interakci černých děr s plynem a hmotou kolem nich,uvedla v tiskové zprávě pro Evropskou jižní observatoř Sarra Issaounová, spoluvedoucí projektu. Vědci tak našli u obou černých děr společnou vlastnost v magnetických polích. To nyní naznačuje teorii, že by silná magnetická pole mohla být společným znakem pro všechny černé díry.

Až nyní teleskop poskytl astronomům polarizované světlo a tím i magnetická pole z okolí černé díry. Polarizované světlo je pro lidské oči nerozeznatelné od toho normálního, proto jej nijak nerozlišujeme. Pro vědce je však důležité. „Zobrazením polarizovaného světla z horkého zářícího plynu v blízkosti černých děr přímo vyvozujeme strukturu a sílu magnetických polí, která prolínají tok plynu a hmoty, kterou se černá díra živí a vyhazuje. Polarizované světlo nás učí mnohem více o astrofyzice, vlastnostech plynu a mechanismech, které se odehrávají, když se černá díra napájí,“ uvedl vedoucí projektu Angelo Ricarte.


Aby mohli astronomové pozorovat Sagittarius A*, vytvořili za pomoci osmi dalekohledů rozmístěných na různých místech planety, jeden velký virtuální dalekohled o velikosti Země. EHT provedl několik pozorování černé díry uprostřed Mléčné dráhy od roku 2017 již několikrát. Pokaždé se ale kvalita zlepšuje, jak se postupně přidávají nové dalekohledy, které nabízejí lepší pozorovací frekvence. Astronomové chtějí černou díru znovu pozorovat i do budoucna, kdy bude možné získat ještě ostřejší snímky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze