Avatar 2 se stal nejvýdělečnějším snímkem vydaným v roce 2022

Avatar 2 se stal nejvýdělečnějším snímkem vydaným v roce 2022
Fotografie: 20th Century Fox
  • Avatar 2 překonal i Top Gun: Maverick, který vydělal 1,4 miliardy dolarů
  • James Cameron začal na druhém díle pracovat už v roce 2006
  • Avatar: The Way of Water je aktuálně na desátém místě v žebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob

Snímek Avatar: The Way of Water, pokračování celosvětového trháku Jamese Camerona Avatar z roku 2009, se stal nejvýdělečnějším filmem uvedeným v roce 2022. Avatar 2 ve čtvrtek překročil hranici 1,5 miliardy dolarů (33,76 miliard korun), tím překonal i Top Gun: Maverick, který v loňském roce vydělal 1,4 miliardy dolarů (31,51 miliard dolarů).

Režisér James Cameron začal na druhém díle pracovat už v roce 2006, tři roky před vydáním prvního Avatara, kdy oznámil, že má v plánu natočit minimálně dvě pokračování, která měla původně vyjít v letech 2014 a 2015. Data premiér byla opakovaně odkládána. Natáčení Avatara 3 již bylo dokončeno. Natáčení čtvrtého a pátého dílu v současné době probíhá.

„Opravdu by mě zajímalo, jak se bude situace dál vyvíjet, když už je po prázdninách. James Cameron postavil kariéru na filmech, které válcují kina. Stejně jako u prvního dílu, úspěch pokračuje i nyní,“ uvedl pro cnbc.com hlavní analytik boxofficepro.com Shawn Robbins.


Avatar: The Way of Water je aktuálně na desátém místě v žebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob hned za Rychle a zběsile 7. Snímek je v současné době také na prvním místě v nejméně 45 zemích po celém světě. I když je takový úspěch působivý, Avatar 2 stále potřebuje vydělat zhruba 2 miliardy dolarů (45 miliard korun), aby splnil očekávání Jamese Camerona a pokryl náklady na natáčení. Nyní nemá snímek v kinech žádnou velkou konkurenci a tvůrci neočekávají, že by příjmy v dohledné době zpomalovaly. Pokud se historie bude opakovat, neměl by to být žádný problém. Vždyť Avatar z roku 2009 vydělal 2,92 miliardy dolarů (necelých 66 miliard korun) a stále si drží první místo mezi nejvýdělečnějšími filmy. Podle gadgets360.com se to ale může změnit až do kin přijde nová marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania. Premiéra je plánovaná na 16. února 2023.

Snímek Top Gun: Maverick je pokračováním akčního hitu Top Gun z roku 1986. V obou filmech ztvárnil hlavní roli Tom Cruise. Podle theguardian.com je Top Gun: Maverick nejvýdělečnějším filmem kariéry Toma Cruise a jeho první film, který překonal miliardu dolarů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze