Axiom Space podnikne první soukromou misi na Mezinárodní vesmírnou stanici

Axiom Space podnikne první soukromou misi na Mezinárodní vesmírnou stanici
Fotografie: unsplash.com
  • Mise bude trvat 10 dní a posádka podnikne vlastní experimenty a výzkumy
  • Axiom chce mít svoji vlastní komerční vesmírnou stanici v roce 2027

Axiom Space je soukromá firma založená v roce 2016 se sídlem v Hustonu. Jejím cílem je vlastnit a provozovat první komerční vesmírnou stanici. Vedení se z velké části skládá z bývalých zaměstnanců NASA. Společnost má nyní v plánu 30. března zahájit misi Axiom Mission 1, kdy vyšle čtyřčlennou posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Mise proběhne na raketě Crew Dragon od SpaceX a měla by trvat celkem 10 dní. Bude se jednat o první zcela soukromou misi na mezinárodní stanici. Posádku bude tvořit bývalý astronaut NASA a tři vesmírní piloti. Axiom očekává, že v dalších letech provede na ISS ještě další mise, než se v roce 2024 zaměří na vypuštění vlastního modulu. Vyslaný modul by se měl dát použít i jako filmové studio, případně k provádění experimentů. Další tři moduly chce vyslat do konce roku 2027, jejich spojením by měla vzniknout nezávislá vesmírná stanice nové generace.

Dle space.com má Axiom Mission 1 odstartovat 30. března v 20:46 středoevropského času z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Jelikož kosmickou loď poskytne SpaceX, start bude zahájen na nosné raketě Falcon 9. Pokud vše proběhne dle plánu, posádka dorazí k ISS 31. března, kde se připojí k modulu Harmony, který je znám i pod označením Node 2. Tým se tak přidá k Expedici 66, která se aktuálně na ISS nachází.


Než se posádka 10. dubna vrátí zpět na Zem, chce na ISS provést vlastní nezávislý výzkum i experimenty. Tým se bude skládat z Michaela Lopez-Alegrii, což je bývalý astronaut NASA. Aktuálně je také držitelem rekordu, jelikož provedl nejvíce výstupů do vesmíru a také strávil nejvíce času ve skafandru. Pokud se čas sečte, ve skafandru byl celkem 67 hodin a 40 minut. Dalšími členy jsou Larry Connor, který má zkušenosti s létáním ve stíhačkách i vrtulnících, a specialisté Etyan Stibbe a Mark Pathy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze