Až pětině druhů plazů hrozí vyhynutí. Nejvíce jsou ohroženi krokodýli a želvy

Až pětině druhů plazů hrozí vyhynutí. Nejvíce jsou ohroženi krokodýli a želvy
Fotografie: unsplash.com
  • Ve studii, která trvala déle než 15 let, vědci zkoumali přes 10 tisíc druhů plazů
  • Doposud vyhynulo už 31 druhů plazů
  • Podle výsledků studie je ohroženo až 21 % druhů

Podle první komplexní studie publikované v odborném časopise Nature, která se zabývala více než 10 tisíci druhy plazů po celém světě, je každý pátý plaz ohroženým druhem. Nejvíce ohrožené jsou některé druhy krokodýlů a želv. Podle vědců je potřeba, co nejrychleji tyto druhy ochránit. Doposud vyhynulo už 31 druhů plazů. Dokončení tak rozsáhlé studie trvalo více než 15 let, protože nebyla dostatečně financována. Podle bbc.com je to z důvodu, že plazi nejsou tak sympatičtí jako chlupatí nebo opeření tvorové.


„Plazi nejsou pro mnoho lidí charizmatičtí a zaměřují se spíše na ochranu chlupatějších druhů obratlovců,“ uvedl doktor Bruce Young z mezinárodní organizace NatureServe. I přes jejich nízkou oblibu hrají tyto druhy v zásadní roli v rovnováze života. „Plazi lidem pomáhají například v hubení škůdců, jako je hmyz a hlodavci,“ řekl profesor Blair Hedges z Temple University ve Filadelfii.

Z výsledků studie vyplývá, že je ohroženo až 21 % druhů plazů. To je více než u ptáků, ale méně než u savců a obojživelníků. Vyhynutí hrozí více než polovině druhů krokodýlů a téměř dvěma třetinám želv. Plazi jsou ohroženi po celém světě, nejvíce však v jihovýchodní Asii, na západu Afriky, na severu Madagaskaru, v Andách a Karibiku. Plazům hrozí vyhynutí zejména kvůli zemědělství, těžbě dřeva a rozvoji měst. Krokodýli a želvy jsou v ohrožení také kvůli lovcům. Plazi žijící v lesích jsou více ohroženi než ti, kteří žijí v pouštích a savanách. Pokud by svět přišel o všechny druhy plazů, kterým hrozí vyhynutí, zničilo by to 15,6 miliard let evoluce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze