O chráněná místa musí být lépe postaráno, aby byla lepší pro ohrožené druhy

O chráněná místa musí být lépe postaráno, aby byla lepší pro ohrožené druhy
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci se zaměřili na vodní ptactvo a mokřady v chráněných oblastech
  • To, jak se určitým živočichům dařilo v daných oblastech záleželo na jejich správě
  • V současné době je v ohrožení milion druhů rostlin a živočichů

Vůbec největší studie chráněných krajinných oblastí ukázala, že většina z těchto míst aktivně neprospívá divokým zvířatům, která na místech žijí. Vědci zkoumali 1 500 chráněných oblastí v 68 zemích světa. Konkrétně se zaměřili na mokřady a vodní ptactvo. Vědci studii publikovali v odborném časopise Nature. Ukázalo se, že to, jak se v dané oblasti dařilo divoké zvěři, značně záleželo na tom, do jaké míry byla oblast spravovaná. Záleží také na způsobech spravování daných chráněných oblastí podle toho, jaké druhy zvířat v nich žijí. „Musí existovat určitá pravidla pro správu oblasti. Nemůžeme jen tak nakreslit čáru kolem oblasti a říct, že zde můžeme postavit například parkoviště,“ uvedla autorka studie doktorka Hannah Wauchope pro bbc.com.


„Na většině míst, kam jsme se podívali, byly počty divoké zvěře stále stabilní nebo se zvyšovaly, ale nedařilo se jim o moc lépe než ve volné přírodě. To je sice zklamání, ale nepřekvapilo nás to,“ dodala.

Podle Organizace spojených národů (OSN) je v současné době v ohrožení milion druhů rostlin a živočichů. Příští měsíc se v Číně sejdou světoví vůdci, aby se dohodli na celosvětovém plánu ochrany přírody pro příštích deset let. Mnoho zemí se nyní připojuje k cíli ochránit 30 % zemského povrchu do roku 2030. To ale podle vědců nezaručí zachování biologické rozmanitosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze