Bizarní chyba pevných disků připomíná nebezpečí rezonance

Bizarní chyba pevných disků připomíná nebezpečí rezonance
Fotografie: Sajad Nori, unsplash.com
  • Starší notebooky s plotnovými disky havarovaly při jedné specifické písničce
  • Na vině byly vibrace, které rezonovaly s disky
  • Podobný jev je docela běžný a způsobuje problémy hlavně ve stavitelství

Operační systémy a všechny další programy jsou plné nejrůznějších chyb, od těch opravdu vážných, které představují nefunkčnost nebo bezpečnostní riziko, až po ty opravdu kuriózní. Jednu takovou popsal na blogu Microsoftu vývojář Raymond Chen. Vztahuje se k notebookům vyráběným kolem roku 2005 s operačním systémem Windows XP. Systém se železnou pravidelností havaroval v případě, že počítač přehrával píseň Rhytm Nation od Janet Jacksonové.

Problém má i své oficiální označení CVE-2022-38392 a jeho vysvětlení je vcelku prosté. Píseň obsahuje takové frekvence, které rezonovaly s tehdy používanými 2,5" disky. Tím došlo k jejich rozkmitání a následnému pádu operačního systému. Pikantní je, že při pokusu zjistit, proč notebook nezvládne přehrávání, havaroval nejenom pokusný stroj, ale i vedle zapnutý počítač výzkumníků.

Problém někteří výrobci řešili tak, že do audiosystému notebooku přidaly filtr patřičných frekvencí, ale minulostí se stal až v okamžiku, kdy notebooky přešly na SSD. Ty neobsahují pohyblivé části a případné frekvence jim tolik nevadí. Sám Chen poukazuje na zajímavou inženýrskou souvislost: pád Windows a pád mostu Tacoma Narrows v roce 1940 způsobil tentýž fyzikální jev.

Notoricky známé záběry houpajícího se mostu v nepříliš silném větru ukazují, co se stane, když se „šikovně“ spojí přirozená frekvence objektu s vnějšími vlivy. Vznikne tak rezonance, která celý objekt rozvibruje a hrozí jeho zničením. Od pádu mostu se proto zvláště ve stavitelství věnuje velká pozornost nežádoucímu kmitání.

I přesto se však nedaří problémům plně vyhnout. Na asi nejkurióznější případ upozorňuje thenextweb.com. Odehrál se v roce 2011 v jihokorejském Soulu, kde se na deset minut rozkývalo výškové nákupní centrum TechnoMart. To bylo následně evakuováno z obav před zemětřesením. Jak se ale později ukázalo, celá oblast byla toho dne seismicky klidná.

Vyšetřování ukázalo na netradičního viníka, kterým je opět hudební skladba o určité frekvenci. Na vině je tentokrát skladba The Power od skupiny Snap. Na tu v místním fitness centru cvičila skupinka lidí tae-bo: aerobní cvičení, které kombinuje boxerské prvky s bojovým uměním. Vše se potvrdilo, když se o několik dní později podařilo pokusem kymácení znovu vyvolat. Na nebezpečné rozkývání čtyřicetimetrové budovy stačilo pouhých 12 tanečníků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze