Udržitelný beton by mohl být využit pro recyklaci odpadního materiálu

Udržitelný beton by mohl být využit pro recyklaci odpadního materiálu
Fotografie: unsplash.com
  • Běžného betonu se ročně spotřebuje 25 miliard tun a tvoří až 50 % skládek
  • Výrobou udržitelného betonu by se daly recyklovat vedlejší průmyslové produkty i odpadní materiály

Nejnovější studie provedená odborníky z USA a Turecka ukázala možnost vyztužení geopolymerů (anorganický polymerní materiál vytvořen z hlinitokřemičitanových materiálů) obnovitelnými přírodními vlákny z vedlejších průmyslových produktů a odpadního materiálu z tavení olova nebo výroby skla. Beton je nejběžnější materiál používaný ve stavebnictví a ročně se ho spotřebuje na 25 miliard tun. Beton však spotřebovává asi 30 % neobnovitelných přírodních zdrojů, produkuje přibližně 8 % skleníkových plynů a naplní skládky až z 50 %.

Výsledky testů podle eurekalert.org ukázaly, že geopolymery, které využívaly odpadní sklářský písek, vykazovaly vyšší pevnost a nižší absorpci vody než ty, které obsahovaly přírodní písek. V testech byly vyzkoušeny i jiné přírodní materiály, jako jsou ramie, sisal, konopí, kokosové vlákno, juta a bambus. Výsledkem bylo, že geopolymery obsahující 1 % vláken ramie, konopí a bambusu mají nejvyšší pevnost a zároveň se při vysušení nejméně zmenší.


S betonem můžeme nejen recyklovat obrovské objemy vedlejších průmyslových produktů a odpadních materiálů, včetně betonového kameniva, abychom zlepšili mechanické vlastnosti a trvanlivost betonu, ale také používat alternativní ekologická přírodní vlákna, která by se jinak konstruktivně nepoužívala,“ řekl doktor Alikbar Gholampour.

Doktor Gholampour dále uvedl, že se výzkum také zaměří na navrhování směsí z recyklovaného hrubého kameniva a dalších typů celulózových vláken pro různé konstrukce či jiné stavební využití. Plánují také prozkoumat možnost použití těchto materiálů do budoucna na 3D tiskárně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze