Blíží se noc padajících hvězd. Lyridy vyvrcholí o víkendu

Blíží se noc padajících hvězd. Lyridy vyvrcholí o víkendu
Fotografie: unsplash.com
  • Meteory pocházejí z komety C/1861 G1 Thatcher, která byla objevena 4. dubna 1861
  • Ačkoliv bude na obloze svítit Měsíc, můžeme v průměru zahlédnout až 20 meteorů
  • Název Lyridy je odvozen z místa, odkud meteory vylétávají

Během roku můžeme na obloze hned několikrát pozorovat meteorický roj, který většinou známe také pod pojmem padání hvězd. Již nyní můžeme při troše štěstí na obloze pozorovat Lyridy, ale nejvíce meteorů budeme moci podle České astronomické společnosti pozorovat v noci z 21. na 22. dubna. V ranních hodinách pak bude větší pravděpodobnost na spatření bolidů, tedy velice jasných meteorů, které zazáří v naší atmosféře.

Název Lyridy je odvozen z místa, odkud meteory vylétávají – ze souhvězdí Lyry. Meteory pak pocházejí z komety C/1861 G1 Thatcher, která byla objevena americkým astronomem Albertem Thatcherem 4. dubna 1861. Této kometě trvá 415 let, než oběhne Slunce a než se k němu znovu přiblíží, dostane se od něj 110krát dál, než jsme my. Podle earthsky.org nejvzdálenějšího bodu od Slunce dosáhne kolem roku 2070 a pak se vydá zpět. Kolem Země opět prolétne v roce 2278.

Meteorický roj však můžeme pozorovat každý rok. Jedná se o prach a led, který kometa při průletu kolem Slunce uvolnila a planeta tímto rojem každoročně prochází. Průměrně budeme moci pozorovat 20 meteorů za hodinu, ale frekvence se může v určitých chvílích zvýšit až na 90. Nejpočetnější průlety atmosférou pravděpodobně nastaly v roce 1803, kdy byla odhadována frekvence na 600 meteorů za hodinu. To znamená, že v danou chvíli bylo nebe prakticky poseté meteory.


I když bude přát počasí a obloha bude jasná, bude těsně před úplňkem. Svit z Měsíce tak bude trochu kazit výhled na tmavou oblohu a uvidíme pouze ty jasnější meteory. Pokud budete chtít vidět co nejlépe, najděte si místo s co největším výhledem na oblohu a zároveň daleko od pouličních světel. Nejhodnější bývají místa u polí či kopců, kde není veřejné osvětlení. Nejvýraznější meteorický roj pak u nás nastane opět v srpnu, kdy se každoročně můžeme podívat na Perseidy, které svého maxima dosáhnout 12. srpna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze