Testovací figurína NASA pro let na Měsíc má oficiální jméno

Testovací figurína NASA pro let na Měsíc má oficiální jméno
Fotografie: Jana Shnipelson, unsplash.com
  • Bude se jmenovat Moonikin Campos
  • Vydá se na oběžnou dráhu kolem Měsíce

Neviditelnými hrdiny dnešních dnou jsou testovací figuríny. Určitě si je vybavíte z bezpečnostních testů automobilek, kdy se ve velkých halách vrhají proti zdi v jedoucích autech, aby ukázaly funkci pásů, airbagů a další výbavy vozidel. Vedle osobních vozidel je však z hlediska bezpečnosti potřeba otestovat i jiné dopravní prostředky – třeba vesmírnou loď Orion, která se chystá na cestu na Měsíc.

Jak informuje NASA, jedna taková figurína se vydá v rámci nepilotované mise Artemis I na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Protože se jí bude věnovat velká mediální pozornost, potřebuje i jméno, které zní „Moonikin Campos“. Moonikin je slovní hříčka využívající podobnosti slov „Měsíc“ a „manekýn“, jak se v angličtině označují figuríny. Příjmení je zase odkaz na Artura Campose, inženýra NASA, který sehrál klíčovou roli v bezpečném návratu poškozeného Apolla 13 na zem.

Moonikin Campos

Moonikin Campos bude při svém prvním letu oblečen do skafandru, připoután k velitelskému křeslu a vybaven množstvím čidel, která budou sledovat jak přetížení, tak radiaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze