Blue Origin

Tajemství nejúspěšnějších společností
Blue Origin
Fotografie: Blue Origin
  • Společnost má za sebou první suborbitální let s posádkou
  • Momentálně bojuje o stavbu lunárního modulu pro NASA

V prvním díle tohoto seriálu jste si mohli přečíst o kosmické společnosti SpaceX. Dnes se k vesmíru zase vrátíme. Společnost Blue Origin, kterou založil notoricky známý miliardář a bývalý šéf Amazonu Jeff Bezos, vyvíjí technologie, pomocí kterých snižuje náklady na cesty do vesmíru. Podobně jako Virgin Galactic se tak snaží vesmír zpřístupnit i běžným lidem a udělat z kosmického turismu realitu, což se v červenci ukázalo jako možné. První vesmírný let s lidskou posádkou byl totiž úspěšný.

Jak si Bezos plní sen

Jeff Bezos byl vesmírem fascinován už od útlého věku a vlastní vesmírnou společnost založil před více než 20 lety, konkrétně v roce 2000. Jeho cílem již od samého počátku bylo z vesmírné turistiky udělat cenově dostupnou záležitost, která bude přístupná všem, a to díky znovupoužitelným vesmírným raketám a kapslím.

První raketa společnosti zvaná Goddard, která byla vytvořena v rámci programu New Shepard, dostala jméno po jednom ze zakladatelů raketové techniky – Robertu Goddardovi – a poprvé vzlétla v roce 2006. Byla velmi malá a tvarem se podobala spíše kosmické lodi. Jejím cílem však bylo pouze vyzkoušet první vertikální starty i přistání v malých výškách. Po raketě Goddard přišel na řadu vývoj kosmické rakety New Shepard, která se poprvé dostala do vesmíru v roce 2015. Znovupoužitelný suborbitální dopravní systém byl vytvořen k tomu, aby astronauty (nebo náklad) přepravil přes samotnou hranici vesmíru (Kármánovu hranici). Je proto složen ze dvou částí: z tlakové kabiny, do které se vejde šest astronautů, a pohonného modulu.

Kapsle Crew
Talková kabina pro posádku rakety New Shepard

Dalším velkým projektem, který byl oznámen v roce 2016, je nepochybně chystaná orbitální raketa New Glenn s průměrem 7 metrů, díky čemuž bude možné vynést do vesmíru i jakýkoliv rozměrnější náklad. Raketa má být vysoká 95 metrů a její první opakovatelně použitelný stupeň bude pohánět 7 motorů BE-4 na metan a kyslík. Druhý stupeň rakety by měl být poháněn dvěma motory BE-3U.

Porovnání raket
Porovnání raket

Válka o stavbu lunárního modulu

Mezi nejžhavější novinky a nejdiskutovanější vesmírná témata patří žaloba u federálního soudu, kterou společnost podala na americkou vládní agenturu NASA. Kauza táhnoucí se několik měsíců vznikla kvůli udělení kontraktu na výrobu lunárního modulu, který by měl v budoucnu vynést lidi na Měsíc. NASA totiž podepsala smlouvu se společností SpaceX, což Bezos považuje za neférové. Když byla jeho stížnost zamítnuta, rozhodl se pro radikálnější řešení, které ospravedlňuje tím, že návrhy na modul byly srovnatelné, a proto mělo kontrakt vyhrát více firem.

Jeff Bezos, zakladatel společnosti a vesmírný turista

Už výše jsem se zmínila, že Blue Origin má za sebou svůj první suborbitální let s posádkou, kterého se zúčastnil i nejbohatší muž planety a zakladatel společnosti Jeff Bezos. 11minutový nezapomenutelný zážitek, který mu splnil jeho celoživotní přání, zažil na palubě rakety New Shepard společně se svým bratrem Markem, 82letou americkou pilotkou Wally Funk a 18letým Oliverem Daemenem.

Jeff Bezos
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze