Čechům se během pandemie zhoršil zdravotní stav

Čechům se během pandemie zhoršil zdravotní stav
Fotografie: unsplash.com
  • Kvůli protiepidemickým opatřením a strachu z nákazy téměř každý třetí člověk snížil počet návštěv u lékaře
  • Naopak se zvýšil zájem pacientů o telefonické nebo e-mailové konzultace zdravotního stavu
  • Během pandemie narostl výskyt některých nemocí
  • Jedná se hlavně o diabetes, srdeční onemocnění a onkologická onemocnění

Značná část Čechů pocítila vliv pandemie onemocnění COVID-19 na svém zdravotním stavu. Kvůli protiepidemickým opatřením a strachu z nákazy také téměř každý třetí člověk snížil počet návštěv u lékaře, to potvrzují i data z průzkumu mezi členy Sdružení praktických lékařů ČR. Podle nich nižší množství pacientů v ordinacích zaznamenalo 90 % praktiků.


Za hlavní důvody zhoršení zdravotního stavu Čechů pokládají praktičtí lékaři hlavně sociální izolaci, neaktivitu a stres, který způsobila nová nejistá situace a lockdown (58 %). Dalšími příčinami bylo odložení plánovaných výkonů (58 %), postcovidové problémy (51 %) a neřešení potíží s lékařem (50 %). Průzkum mezi praktickými lékaři potvrdil, že koronavirus velmi změnil podobu zdravotní péče. Kvůli strachu z nákazy (73 %) a koronavirovým opatřením chodil do ordinace menší počet Čechů. Lidé, kteří k lékaři chodili osobně, přicházeli většinou po předchozí domluvě ve smluveném čase (38 %). Prudce naopak narostl objem vzdálené komunikace mezi lékařem a pacienty. Téměř každý praktický lékař (96 %) v době pandemie zaznamenal zvýšený zájem pacientů o telefonické (89 %) nebo e-mailové (66 %) konzultace zdravotního stavu.

„Vždy říkám, že nejlepší je ta nemoc, která vůbec nevznikne, anebo pokud již vznikne, tak ji podchytit na úplném počátku, aby bylo možno ji řešit a důsledky pak nebyly fatální. Bohužel situace s koronavirem prevenci zcela utlumila, a proto nyní bijeme na poplach. Přestože náš běžný život se po pandemii vrátil už téměř k normálu, v ordinacích praktických lékařů to vidět není. Chtěl bych proto požádat občany, pečujte o své zdraví, choďte pravidelně k lékaři na prohlídky a pokud cítíte zdravotní problém, co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc. Zdraví je to nejcennější, co máme, a máme ho jen jedno,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že občané mají hrazené celé spektrum preventivních prohlídek a screeningových programů.

Co se týká konkrétních onemocnění, jejichž výskyt v populaci dle praktických lékařů vlivem pandemie narostl, jde především o diabetes (37 %), srdeční onemocnění (36 %) a onkologická onemocnění (33 %). Markantní byl také výskyt nově diagnostikovaných psychologických obtíží, které u svých pacientů pozorovala necelá třetina (31 %) praktických lékařů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze