Vyzkoušejte si, jak by vypadalo vaše město po dopadu asteroidu

Vyzkoušejte si, jak by vypadalo vaše město po dopadu asteroidu
Fotografie: pixabay.com
  • Nová webová aplikace vám umožní nechat dopadnout asteroid na jakékoliv místo
  • Můžete si zvolit typ, velikost i rychlost
  • Stránka zobrazí také podrobnosti o kráteru i jak často k takovému dopadu dochází

Zajímalo vás někdy, jak by dopadlo vaše město, kdyby na něj spadl asteroid? A co kdybyste si mohli zvolit, jak bude velký, jakou rychlostí dopadne a pod jakým úhlem? Není problém – nová webová aplikace Asteroid Launcher přesně to nabízí. Astronomové podle space.com aktuálně pozorují na 2 200 potencionálně nebezpečných asteroidů, které jsou větší než 1 kilometr. U žádného se však nepředpokládá, že by se dostal k Zemi tak blízko, že by do ní mohl narazit.

Asi nikdo se nechce setkat s asteroidem, který před 66 miliony let vyhubil dinosaury. Jak by ale vypadalo místo, které zasáhne asteroid až o velikosti jednoho a půl kilometru se můžete nyní dozvědět, aniž by sem opravdu musel dopadnout. Asteroid Launcher vám kromě ukázky dopadu také ukáže, jak velký by vznikl kráter, kolik by se uvolnilo energie, kolik by přibližně zabil lidí i jak často k takovému dopadu dochází.


Pokud i vás zajímá, jak by vypadalo vaše město po dopadu, stačí zadat několik údajů. Stránka je vytvořena velmi jednoduše. Na začátku si zvolíte, jaký typ asteroidu má dopadnout (železný, kamenný atp.) a poté nastavíte jeho průměr, rychlost a úhel dopadu. Pak už stačí jen vybrat místo, kam má asteroid dopadnout. Stránka vám ukáže, jak velký se v daném místě udělá kráter a pokud kliknete na detaily, zobrazí se podrobné informace.

Jak by dopadla Praha?

Pokud by například na Prahu spadl asteroid o průměru 800 metrů, při rychlosti 50 km/s a pod úhlem 45 °, náraz by zabil přes půl milionu lidí a kráter by měl hloubku 718 metrů. K takovému dopadu ale podle webové stránky dochází jednou za 1,6 milionu let. Jak by dopadlo vaše město, si můžete na Asteroid Launcher během několika kliknutí vyzkoušet i vy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze