Chřipka se nejvíce šíří v Pardubickém a Jihomoravském kraji

Chřipka se nejvíce šíří v Pardubickém a Jihomoravském kraji
Fotografie: unsplash.com
  • SZÚ sleduje pokles nemocnosti ve všech věkových kategoriích kromě dětí do pěti let
  • Šíření chřipky zpomaluje
  • Státní zdravotní ústav očekává postupný pokles výskytu akutních respiračních onemocnění i v dalším týdnu

Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky se v posledním uplynulém týdnu snížila o 3,1 %. Dosáhla tak hodnoty 1 307 případů na 100 tisíc obyvatel. V kategorii tzv. chřipkových onemocnění (ILI) se nemocnost snížila o 15,8 %. Státní zdravotní ústav (SZÚ) nyní sleduje pokles ve všech věkových kategoriích kromě dětí do pěti let věku. I šíření chřipky se nadále zpomaluje. Přetrvávají už jen lokální ohniska výskytu chřipkových onemocnění.


„V kategorii akutních respiračních infekcí, do které započítáváme chřipku i RS virus, rhinoviry a původce koronaviru, vidíme pokles nemocnosti především u dospělých a dětí ve věku od 6 do 14 let. Naopak u seniorů v kategorii 65+ se nemocnost oproti minulému týdnu mírně zvýšila (o 2 %). Nejvíce nemocných aktuálně hlásí Pardubický a Jihomoravský kraj. U chřipkových onemocnění (ILI) je znatelný výrazný pokles napříč věkovými kategoriemi, s výjimkou dětí do pěti let věku, kde situace stagnuje a je srovnatelná s předchozím týdnem,“ uvedla MUDr. Kateřina Fabiánová Ph.D., zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí.

Státní zdravotní ústav očekává postupný pokles výskytu akutních respiračních onemocnění i v dalším týdnu. A to i díky pokračujícím jarním prázdninám, které postupně ve školách na týden přeruší kontakt dětí v kolektivu, tím i vzájemné předávání si infekcí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze