Počty nemocných akutními respiračními infekcemi nadále klesají

Počty nemocných akutními respiračními infekcemi nadále klesají
Fotografie: unsplash.com
  • Pokles nemocných se týká všech věkových skupin kromě dětí ve věku od 6 do 14 let
  • Počet nemocných klesl i v krajích s dosud nejvyšší nemocností
  • Chřipková onemocnění jsou také na ústupu

Ve 12. kalendářním týdnu došlo k poklesu akutních respiračních infekcí (ARI) a chřipkových onemocnění (ILI) ve většině věkových skupin. V České republice se ale nadále vyskytují lokální až regionální epidemická ohniska respiračních onemocnění. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) by se měla situace i nadále zlepšovat. U akutních respiračních infekcí klesla celková nemocnost o 4,5 % a je nyní na úrovni 1 286 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Pokles se týká všech věkových skupin kromě dětí ve věku od 6 do 14 let, kde vidíme mírný nárůst infekcí o zhruba 2,8 %. I v krajích s dosud nejvyšší nemocností, tedy Jihomoravském a Pardubickém, počty nemocných klesají. V žádném z regionů už nemocnost nepřevyšuje 1 700 infikovaných na 100 tisíc obyvatel.


Co se týká chřipkových onemocnění (ILI), také zde došlo oproti předchozímu týdnu k poklesu celkové nemocnosti, a to o 14,5 %. Relativní nemocnost klesla téměř ve všech věkových skupinách kromě věkové kategorie lidí starších 65 let.

„V Česku se i nadále vyskytují lokální až regionální epidemická ohniska respiračních onemocnění. Původcem infekcí jsou viry chřipky, především chřipky typu B, ale také virus SARS-CoV-2 a další respirační viry. Lze předpokládat, že ani aktuální teplotní výkyv a krátký návrat zimy už situaci výrazně neovlivní a nemocných bude s velkou pravděpodobností nadále ubývat,“ uzavírá vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze