Chřipková epidemie v Česku pomalu odeznívá

Chřipková epidemie v Česku pomalu odeznívá
Fotografie: unsplash.com
  • Ve 3. týdnu letošního roku se nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky snížila o 12 %
  • Nejvyšší nemocnost je aktuálně hlášena z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje
  • V následujících by mohly počty nemocných díky chladnému počasí nadále klesat

Ve 3. týdnu roku 2023 se nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) snížila o 12 % a dosáhla hodnoty 1 417 případů na 100 000 obyvatel. Pokles hlásí všechny kraje, a to napříč všemi věkovými skupinami. Nejvyšší nemocnost je aktuálně hlášena z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. V kategorii tzv. chřipkových onemocnění (ILI) se nemocnost snížila o zhruba čtvrtinu (25,3 %) a pokles se týká zejména věkové skupiny od 25 do 64 let.


„Nemocnost však stále zůstává na relativně vysokých hodnotách a svědčí o tom, že chřipková epidemie v ČR odeznívá velmi pomalu. Uvědomme si, že začala už loni zhruba v polovině prosince. Nyní, po přibližně měsíci a čtvrt, nám počty nemocných stále oscilují těsně pod hranicí pro vyhlášení epidemie v celkovém hodnocení a kolem hranice epidemie pak v jednotlivých krajích. Tato hranice je 1 600 až 1 800 případů na 100 tisíc obyvatel,“ uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D.

V aktuální chřipkové sezoně bylo do 20. ledna 2023 hlášeno celkem 227 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči a 74 z nich skončilo úmrtím. V následujících dnech by čísla nemocných jak chřipkou, tak dalšími respiračními infekcemi, mohla dále klesat. Pomoci může i chladnější počasí, protože zejména nechřipkovým respiračním virům nízké teploty méně vyhovují pro šíření.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze