V Česku přibývá pacientů s černým kašlem. Nejvíce se šíří u neočkovaných

V Česku přibývá pacientů s černým kašlem. Nejvíce se šíří u neočkovaných
Fotografie: unsplash.com
  • Od ledna do září tohoto roku bylo v Česku evidováno 127 případů
  • Nejrizikovější jsou k nákaze neočkované či neúplně očkované děti
  • Nárůst evidují i ostatní evropské země jakou jsou Nizozemí, Něměcko či Španělsko

Černý kašel je bakteriální a vysoce nakažlivá infekce, kterou mohou doprovázet další komplikace, zejména pak zápal plic. Očkování proti této nemoci je u nás povinné – bez něj není ani možné umístit dítě do mateřské školy, přesto Státní zdravotní ústav eviduje nárůst této nemoci. Od ledna do září tohoto roku bylo hlášeno už 127 případů, což je oproti minulému roku téměř dvojnásobek. Nejrizikovější k nákaze jsou neočkované, nebo neúplně očkované děti.

Velmi alarmující je, že v případě České republiky dochází podle dostupných hlášení k lokálním výskytům černého kašle u neočkovaných dětí, a to i školního věku. Přitom očkování proti pertusi patří mezi povinné vakcíny. Vývoj tak napovídá, že černému kašli se daří z velké části mezi lidmi, kteří očkování odmítají. Jako lékařka vnímám odepření povinného očkování dítěti jako neakceptovatelný hazard se zdravím. Apeluji, aby se rodiče neváhali poradit s dětskými lékaři, pokud o očkování pochybují, a pokud možno dodržovali očkovací kalendář,“ uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková, MHA.

Současné vakcíny proti černému kašli jsou bezpečnější než dříve používané, neposkytují však celoživotní ochranu. Po určité době dochází k poklesu protilátek, a i očkovaný člověk se tak může nakazit. „Nicméně pokud se očkovaný člověk setká s původcem onemocnění, bakterií Bordetella pertussis, očkování proti černému kašli zabrání u většiny jedinců závažným průběhům a komplikacím onemocnění a sníží pravděpodobnost hospitalizace a riziko úmrtí,“ uvedla doktorka Fabiánová.


Nárůst se netýká pouze České republiky, černý kašel je na vzestupu po celé Evropě. Například v Dánsku mají epidemii této nemoci jednou za tři až pět let a v Nizozemí mají vyšší počet případů u dětí mladších pěti měsíců. V Německu evidují třikrát více nemocných s černým kašlem oproti minulému roku a ve Španělsku je to dokonce sedmkrát více.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze