Čína hledá nové partnery pro lunární mise

Čína hledá nové partnery pro lunární mise
Fotografie: unsplash.com
  • Na Mezinárodním astronautickém kongresu představitelé Číny uvedli, že hledají nové partnery pro nadcházející mise
  • V březnu podepsala Čína s Ruskem spolupráci na lunárním modulu
  • Spolupráce s Ruskem by mohla vést k nemožnosti další spolupráce mezi jinými státy

Na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC) v Paříži Čína oznámila, že hledá nové mezinárodní partnery pro své nadcházející mise na Měsíc i do hlubokého vesmíru. V březnu však Čína s Ruskem podepsala smlouvu o spolupráci na měsíční základně – tématu se však představitelé na kongresu vyhýbali. Jedinou zmínkou o ruské spolupráci byl při prezentaci snímek, na němž byla s čínskou raketou zobrazena i ruská.

Čína aktuálně pracuje na misi Tianwen 2, která se zaměří na blízkozemní asteroid, z nějž chce odebrat vzorky. Tato mise je naplánována na rok 2025 a ukončena by měla být o dva roky později. Tianwen 3 pak bude mít za úkol dostat vzorky z Marsu na Zem v roce 2031, což je o dva roky dříve něž NASA, zatímco Tianwen 4 představuje misi k Jupiteru a Uranu. Tyto dvě mise jsou stále v přípravných fázích, jsou tak otevřené i pro možnou spolupráci.


Ať už je to ve vesmíru nebo jinde, Čína má velmi realistický pohled na Rusko a partnerství s Moskvou nebylo nikdy nejpreferovanější volbou Pekingu, jelikož tyto dvě země nejsou přirozenými partnery,“ řekl pro spacenews.com Marco Aliberti, vedoucí výzkumný pracovník z Evropského institutu pro vesmírnou politiku. Vzhledem k současnému postavení Ruska ve světě by mohlo partnerství Číny a Ruska zabránit dalším partnerstvím – například s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), což si Čína dobře uvědomuje, a nejspíše i proto hledá již nyní další partnery.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze