Čína představila skafandry určené pro přistání na Měsíci

Čína představila skafandry určené pro přistání na Měsíci
Fotografie: NASA
  • Obleky jsou bílé s postranními červenými pruhy
  • Jsou lehké a umožní astronautům lepší pohyb po měsíčním povrchu
  • Jsou vyrobeny z ochranné tkaniny, která chrání před teplem, zimou a prachem

Čína chce s astronauty přistát na Měsíci do roku 2030. A aby se astronauti mohli dotknout měsíčního povrchu, bylo potřeba navrhnout skafandry, které budou moderní, bezpečné a umožní co nejvíce pohybu. Čína nové obleky představila na konci září v rámci ceremonie a model ukázal, že se v něm dá bez problému pohybovat, a to včetně lezení po žebříku.

Víceúčelový skafandr je bílý s červenými pruhy, které mají značit pocit volného plynutí. „Oblek pro přistání na Měsíci je navržen pro průzkum Měsíce, jako je chůze a práce na měsíčním povrchu, takže bychom také rádi zprostředkovali silný a neochvějný pocit, který jsme organicky integrovali do designu obleku,“ uvedl podle space.com ředitel oddělení inženýrství skafandrů Zhang Wanxin.

Čína doposud potřebovala skafandry pouze na oběžnou dráhu, ale na Měsíci je jiné prostředí. Nové obleky tak disponují komplexně ochrannou tkaninou, která astronauty ochrání před prachem a výkyvy teplot. Na Měsíci prakticky není atmosféra, a tak teploty stoupají a klesají dle slunečního světla. Jak uvádí scmp.com, změny teplot nastávají rychle a pohybují se přibližně od 120 °C až po -130 °C.


Helma obsahuje panoramatický štít, který bude proti oslnění a po stranách jsou nainstalovány dvě kamery, které budou nahrávat video. Na hrudi pak budou mít astronauti ovládací panel, který jim zjednoduší operace.

Skafandr je od těch předchozích lehčí a dovolí více pohybu. Čína chce stejně jako NASA vystavět na Měsíci základnu a udělat ji dlouhodobě obyvatelnou. Aby ale mohli astronauti na Měsíci fungovat, musí mít obleky co nejlehčí a co nejvíce přizpůsobené pohybu. Čím hůře by se astronautům ve skafandru pohybovalo, tím déle by trvaly veškeré měsíční práce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze