Čínské sondě se podařilo barevně nasnímat celý povrch Marsu

Čínské sondě se podařilo barevně nasnímat celý povrch Marsu
Fotografie: NASA/JPL
  • Orbiter obletěl Mars celkem 284krát a pořídil 14 757 snímků
  • CNSA se tak podařilo pořídit globální mapu pro průzkum Marsu
  • Tianwen-1 byla první misí Číny na Marsu a byla ve všech ohledech úspěšná

Čínská mise Tianwen-1 odstartovala v červenci 2020 a jejím cílem byl Mars. Orbiter vstoupil na oběžnou dráhu v únoru 2021 a mezitím, co na jeho povrch přistál rover Zhurong, sonda neustále obíhala kolem Marsu a pořizovala jeho snímky ve vysokém rozlišení. Čínský národní vesmírný úřad (CNSA) tak nedávno oznámil, že se sondě podařilo pořídit globální mapu pro průzkum Marsu.

Zveřejněné snímky jsou tentokrát barevné, včetně ortografických projekcí východní a západní polokoule Marsu. Dávkou vědeckých průzkumných dat, včetně obrazových map, získaných misí Tianwen-1, přispěje Čína k hlubšímu pochopení Marsu lidstvem,uvedla CNSA. Snímky mají prostorové rozlišení 76 metrů na pixel. Než byly všechny snímky nashromážděny, trvalo to sondě 8 měsíců a za tu dobu podnikla celkem 284 obletů a dohromady pořídila 14 757 fotografií povrchu Marsu.

Celá mise byla úspěšná

Kromě orbiteru, kterému se podařilo zdárně nasnímat povrch Marsu, Čína slaví úspěch i s roverem Zhuhorng. Ten přistál v květnu 2021 v místě zvaném Utopia Planitia a zahájil svoji misi, která trvala 90 marťanských dní. Rover však překonal očekávání a po Marsu jezdil 358 solů a urazil 1 921 metrů. Od června 2022 je v hibernaci a čeká se, zda se ještě vůbec probudí, jelikož jeho solární panely jsou zasypané prachem a nejspíše nedokáží vytvořit dostatečné množství energie.


Vědecký tým také identifikoval 22 geografických útvarů poblíž místa přistání roveru, které dostaly pojmenování po historických čínských obcích a jména byla potvrzena i Mezinárodní astronomickou unií. Tianwen-1 byla první misí Číny a již nyní je jasné, že předčila očekávání. Nasbírané informace CNSA pomohou při dalších misích, které jsou již nyní naplánované, a to včetně odběru vzorků, které by se na Zemi měly dostat podle space.com kolem roku 2030.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze