Federální úřad pro letectví byl zažalován za povolení startu Starship

Federální úřad pro letectví byl zažalován za povolení startu Starship
Fotografie: SpaceX
  • Žalobu podaly ekologické skupiny
  • Raketa při testovacím letu vybouchla a její úlomky dopadly do vzdálenosti několika kilometrů
  • U kosmodromu se nachází ohrožené druhy ptáků, želv a pohybuje se zde divoká zvěř

Nejsilnější raketa světa, která poprvé vzlétla 20. dubna, je trnem v oku ekologickým skupinám, které mají za to, že má velký dopad na životní prostředí. Starship vzlétla z kosmodromu Starbase v Texasu a podle podané žaloby na Federální úřad pro letectví (FAA), který vydal povolení, se místo nachází blízko hlavního stanoviště chráněných druhů stěhovavých ptáků a divoké zvěře. Ekologické skupiny mají za to, že FAA pochybil v analyzování a zmírnění škod při vypouštění této rakety.

FAA povolil SpaceX celkem 20 startů raket Starship za rok po dobu pěti let. Ještě, než bylo povolení uděleno, FAA provedl na místě přezkoumání, které vedlo k desítkám úprav, do kterých byla například zahrnuta i divoká zvěř nebo uzavření silnice, která je v blízkosti kosmodromu. Tyto podmínky musely být do startu splněny. Po vypuštění byla raketa necelé čtyři minuty po startu zničena, jelikož začala ztrácet rychlost a přetáčet se. Aby tak nedopadl jeden obrovský kus do vody, byly oba stupně rakety zničeny ještě ve vzduchu.

Na základě tohoto testu bylo SpaceX pozastaveno od FAA povolení pro starty, dokud neproběhne vyšetřování nehody. „Během výstupu a před oddělením stupně došlo k anomálii, která měla za následek ztrátu vozidla. Nebyla hlášena žádná zranění ani škody na veřejném majetku. FAA bude dohlížet na vyšetřování nehody testovací mise Starship/Super Heavy,uvedl úřad.


Úlomky ze Starship se našly i 10 km od odpalovací rampy

Podle space.com některé úlomky z rakety dopadly na město Port Isabel v Texasu, které je vzdáleno asi 10 km, další dopadly na pláž Boca Chica, kde se nachází mnoho ohrožených zvířat, jako jsou ptáci a želvy. Žaloba se tak vztahuje na enviromentální dopady, které starty raket způsobí. Při každém startu se zapálí 33 motorů, které zapříčiní oheň a prach v blízkém okolí. Dále se v žalobě uvádí, že uzavírání přilehlých oblastí kvůli startu rakety výrazně snižuje možnost navštívit veřejné pláže a parky a že FAA nedokázal plně zohlednit klimatické škody způsobené pohonem raket.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze