Zamilovat se je skvělý pocit, ale pozor na srdce

Zamilovat se je skvělý pocit, ale pozor na srdce
Fotografie: unsplash.com
  • Pocit zamilovanosti by mohl být nebezpečný pro starší lidi, kteří prodělali infarkt nebo mají blokádu krevních cév
  • Když se zamilují, mozek vysílá signály do nadledvin, které vylučují hormony, jako je adrenalin a noradrenalin
  • To způsobí zrychlení srdeční frekvence a větší spotřebu kyslíku

Všichni známe ten krásný pocit – milovat a být milován. Vše se zdá být skvělé, všechny problémy mají najednou řešení a nic vás netrápí. K názoru, že láska zlepšuje náladu, se přiklánějí i odborníci. Zároveň ale upozorňují, že pocit zamilovanosti by mohl být nebezpečný pro vaše srdce. Zvláště pak u starších lidí, kteří prodělali infarkt nebo mají blokádu krevních cév.


Když milujeme nebo se cítíme milováni, naše těla vylučují hormony štěstí, kterými jsou endorfiny a oxytocin. Ty vyživují mozek a posilují naše duševní zdraví. Odborníci proto doporučují, vyhýbat se toxickým vztahům. Mít problémy v lásce nebo ztratit pocit zamilovanosti může mít negativní vliv na duševní zdraví člověka.

Kardiolog Reginald Ho uvedl, že lidé s vážnými srdečními problémy musí být opatrnější. Když se zamilují, mozek vysílá signály do nadledvin, které vylučují hormony, jako je adrenalin a noradrenalin. Ty v oběhu způsobují, že srdce bije jinak než obvykle. Když se srdeční frekvence zrychlí, spotřebuje více kyslíku, a to může být pro starší osoby velmi nebezpečné. „Vždy žádám mladé, aby své srdce chránili. Velký počet mladých mužů i žen, kteří jsou v dnešní době v ústavech duševního zdraví, tam jsou kvůli zlomenému srdce,“ uvedl pro dw.com Dr. Oluseun Peter Ogunnubi z univerzity v Lagosu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze