Co se bude jíst na Marsu? Třeba tyto makarony se sýrem

1
Co se bude jíst na Marsu? Třeba tyto makarony se sýrem
  • Vědci hledají způsob, jak prodloužit trvanlivost plastových obalů
  • O výsledky výzkumu projevila zájem i armáda

Věda má před sebou mnoho překážek a problémů, které musí vyřešit, jestli se lidé chtějí dostat na Mars. Jsou to „velké věci“ jako výzkum a vývoj vesmírných lodí a jejich pohonů, ale i zdánlivě obyčejné a všední problémy, jako je jídlo.

Při současném stavu raketové techniky zabere jedna cesta na Mars 7 až 9 měsíců. Ovšem takto krátká dráha se mezi dvěma planetami na různých orbitách naskytne pouze každých 26 měsíců. Ať tedy počítáte jakkoli, pro astronauty to znamená roky strávené mimo naši planetu. I když některé odvážné plány počítají s pěstováním zeleniny, bez zásob potravin to zcela určitě nepůjde.

Proto NASA a její partneři hledají způsob, jak zlepšit způsoby konzervace. Jedním z požadavků je, aby jídlo vydrželo bez problémů pět let při pokojové teplotě a pak teprve lze přistoupit k dalším testům. Pro konzervy by to neměl být problém, ale zase váží zbytečně moc.

WSU

Plastové obaly jsou sice lehké, ale jejich trvanlivost je přinejlepším rok. To se různými způsoby snaží vylepšit tým na Washington State University. O jejich výzkum projevila zájem nejenom NASA, ale i americká armáda. Ta používá podobná balení, ve vojenské terminologii jsou známá jako MRE (Meals Ready to Eat, jídlo určené k přímé konzumaci). Prodloužení trvanlivosti takto balených potravin by pomohlo nejenom vojákům na misích, ale například také humanitárním organizacím.

Zajímavý je rovněž způsob, jakým vědci jednotlivá balení testují. Zatímco čekat dlouhých pět let by nebylo efektivní, ukládají takto balené potraviny do inkubátorů, kde je zvýšená teplota. Necelého půl roku při 38 °C je podle nich ekvivalentní 2,5 letům při 23 °C. Další vzorek je uchováván při 40 °C, kdy půl roku simuluje skoro celou pětiletou lhůtu.

Diskuze ke článku
Řezňýk
To nic není, já minulý týden našel čínskou polívku, která na sobě měla ještě logo Carrefour, tak jsem ji snědl a víte co se mi stalo? Vůbec nic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze