Tajný raketoplán amerického letectva překonal rekord

4
Tajný raketoplán amerického letectva překonal rekord
  • Bezpilotní letoun strávil na oběžné dráze 718 dní
  • Neustále vzrůstající délka misí vzbuzuje otázky
  • Cíle mise i její výsledky jsou neznámé

Jen málokterá zkratka láká milovníky záhad a tajemství jako X-37B. Tento bezpilotní raketoplán si vyvinulo Letectvo spojených států amerických pro testování nejmodernějších technologií na oběžné dráze Země. Cíle jeho mise jsou tak vždy přísně tajné. Nejmírnější spekulace zahrnují sledovací systémy s vysokým rozlišením, ty divočejší si v ničem nezadají s vědeckofantastickou literaturou.

I přesto se však dozvíme z jeho misí alespoň něco. Konkrétně jde o rekordy v jejich délce. Protože se jedná o raketoplán bez posádky, s výkonnými solárními panely a odolným armádním designem, nemá problém zůstat na oběžné dráze stovky dní. Jeho dosavadní rekord činil 717 dní, nyní však se 718. dnem na poslední misi padl. To znamená, že ve vesmíru funguje nepřetržitě od 7. září 2017.

Otázkou tak zůstává, jaký druh mise vyžaduje tak dlouhé setrvání lodě ve vesmíru. Nejpřijatelnější vysvětlení je, že zde probíhá test špionážní družice. Ta se může po zkušebním období snadno vrátit zpátky pro provedení určitých úprav. Anebo musí být připravena okamžitě zmizet, kdyby se ji pokusila „zajmout“ cizí velmoc. Fantazii se meze nekladou...

Diskuze ke článku
Lexus
není takový letoun, nikdy nebyl. konspirativní a falešná spekulace pro hloupé senzacechtivé Honzíky z hospody
Obyčejný čtenář
Hlupáčci
Gretén
Víte, jako tu musí mít obrovskou uhlíkovou stopu, když to pořád takhle zbůhdarma lítá? Proč raději neposlali plachetnici?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze