Co všechno zažijí astronauti Artemis II?

Co všechno zažijí astronauti Artemis II?
Fotografie: NASA
  • Desetidenní mise odstartuje z Kennedyho vesmírného centra na Floridě
  • Posádka bude po celou dobu testovat systémy kosmické lodi Orion
  • Poletí přibližně 10 tisíc km za Měsíc a poté se vrátí zpět na Zemi

Včera odpoledne NASA s CSA oznámila čtyři astronauty, kteří již příští rok nasednou do kosmické lodi Orion a obletí Měsíc. Jejich úkolem bude otestovat veškeré přístroje uvnitř Orionu a funkčnost jeho systémů. „Posádka Artemis II zastupuje tisíce lidí, kteří neúnavně pracují, aby nás přivedli ke hvězdám. Toto je jejich posádka, toto je naše posádka, toto je posádka lidstva,“ řekl při včerejším oznámení administrátor NASA Bill Nelson.

Až za Měsíc a zase zpátky

Celá mise by měla trvat 10 dní a odstartuje z Kennedyho vesmírného centra na Floridě na raketě Space Launch System (SLS). Posádka bude po celou dobu testovat, jak kosmická loď funguje v hlubokém vesmíru i při průletu atmosférou. Tímto posledním letovým testem se otevře prozkoumávání Měsíce i jeho trvalé osidlování při následujících misích Artemis.

Orion bude téměř po celou dobu doprovázet i servisní modul, který je vytvořen Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a bude mu pomáhat při letu kolem Měsíce. Astronauti budou vysláni asi na čtyřdenní cestu kolem Měsíce, kdy se dostanou na jeho odvrácenou stranu. Nejdále za Měsíc se podle NASA podívají asi 10 tisíc km, poté se budou opět asi čtyři dny vracet zpět. Po celou dobu budou testovat a hodnotit systémy kosmické lodi.


Poprvé za více než 50 let budou tito jedinci – posádka Artemis II – prvními lidmi, kteří létají do blízkosti Měsíce. Mezi posádkou je první žena, první člověk tmavé barvy pleti a první Kanaďan na lunární misi a všichni čtyři astronauti budou reprezentovat to nejlepší z lidstva,řekla ředitelka Vanessa Wyche z NASA Johnson. Posádka se při návratu ponoří do zemské atmosféry, kde bude odolávat několika tisícům stupňů Clesia a poté dopadne do Tichého oceánu, kde bude vyzvednuta záchranným týmem NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze