Collins Aerospace vyrábí pro NASA skafandry nové generace

Collins Aerospace vyrábí pro NASA skafandry nové generace
Fotografie: NASA
  • Budou je využívat astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici
  • Aktuálně nosí skafandry z 80. let minulého století
  • V nových oblecích se budou moci lépe pohybovat

NASA nedávno zveřejnila skafandry nové generace od společnosti Axiom Space, které budou mít na sobě astronauti mise Artemis III. Ti jako první přistanou po více jak 50 letech na Měsíci a projdou se po jeho povrchu. Axiom Space však není jediná společnost, která má smlouvu s NASA na výrobu skafandrů – druhou je Collins Aerospace, jež nyní vyrábí skafandry pro výstupy do vesmíru na Mezinárodní vesmírné stanici. Obě společnosti získaly kontrakt v rámci Exploration Extravehicular Activity Services (xEVAS) a mohou mezi sebou soutěžit o zakázky na vybrané mise až do roku 2034.

NASA nyní oznámila, že Collins Aerospace ve spolupráci s partnery ILC Dover a Oceaneering navrhuje a vyrábí nový skafandr, která bude přizpůsoben všem astronautům nehledě na velikost i pohlaví, umožní širší rozsah pohybu a bude obsahovat novou technologii, která bude vyžadovat méně údržby než současný skafandr využívaný astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Na ISS používají skafandry z 80. let

Partnerství NASA s Collins Aerospace představuje budoucnost vesmírného průzkumu a sílu amerických inovací. Tento skafandr nové generace usnadní každému astronautovi NASA provádět kritické výstupy do vesmíru na nízké oběžné dráze Země,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. Astronauti NASA podnikají výstupy do vesmíru už přes 40 let, poslední dobou pak na vesmírné stanici kvůli její údržbě a modernizaci. Na sobě mají skafandr Extravehicular Mobility Unit (EMU), který byl prvně použit už v 80. letech minulého století, je tak jasné, že je již zastaralý.


Ačkoli současný EMU je neuvěřitelný a byl absolutním tahounem pro programy raketoplánů a vesmírných stanic, NASA potřebuje nový skafandr pro použití na vesmírné stanici,“ řekla manažerka programu NASA pro výstupy do vesmíru Lara Kearney. Nový skafandr bude mít lepší dodávku kyslíku a naopak odvod oxidu uhličitého, bude mít lepší odvod tepla i ventilaci, která pomůže astronautům lépe regulovat teplotu při výstupech do vesmíru. Trup skafandru bude nastavitelný, aby seděl na všechny astronauty a bude jej možné měnit. Jeho funkce budou snadněji ovladatelné, což zkrátí i základní výcvik astronautů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze