Crowdfundigový portál Indiegogo mění směr a bude kampaně mnohem lépe prověřovat

Crowdfundigový portál Indiegogo mění směr a bude kampaně mnohem lépe prověřovat
Fotografie: Indiegogo
  • Platforma pro komunitní financování slaví deset let a přehodnocuje svůj přístup
  • Více se uzavře a bude prověřovat kampaně
  • Chce tak předejít podvodům

O crowdfundigových kampaních píšeme na fZone, fDrive a mobilenetu poměrně často. Je to totiž zajímavý způsob, jak posouvat technický vývoj a vyplňovat mezery na trhu, které jsou pod rozlišovací schopnosti velkých firem. Pokud má někdo nápad na zajímavý počin, pak spustí kampaň a začne vybírat peníze. Pokud se jich podaří nashromáždit dost, lze spustit proces vývoje a výroby, na jehož konci jsou přispěvatelé odměněni produktem, který pak může zamířit do komerční sféry.

Tolik teorie, praxe bývá o poznání barvitější. I z toho důvodu je všem připomínána zásada, že crowdfunding není nakupování. Poslat někam pár set dolarů obvykle neznamená, že se můžete těšit na svůj balíček. Čeká vás přinejlepším zpoždění, nezřídka neodpovídá kvalita a vlastnosti produktu původnímu záměru a mnoho kampaní skončilo krachem. Dostat se k penězům je prakticky vyloučené, protože jde z právního hlediska o dar.

Toho také mnozí zneužívali s tím, že jejich kampaň byla už od počátku podvod. Nejznámější platforma indiegogo.com proto ohlásila, že při příležitosti desátého výročí mění filozofii fungování. Ze zcela otevřené platformy, kdy do vztahů mezi tvůrci kampaní a přispěvateli vstupovala jen minimálně, se mnohem více uzavře. Speciální tým bude prověřovat kampaně a odhalovat případné podvody, v případě sporů bude rozhodovat etická komise. Indiegogo se také spojí se svým konkurentem GoFundMe, aby jejich úsilí bylo ještě efektivnější.

A jaká je vaše zkušenost s crowdfundingem? Podpořili jste někdy nějaký produkt a s jakým výsledkem?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze