Další pokus o start Starlineru k ISS přijde dnes před 17. hodinou

Další pokus o start Starlineru k ISS přijde dnes před 17. hodinou
Fotografie: Boeing
  • Start je naplánován na 16:52 SELČ, NASA začne živě vysílat před 13. hodinou
  • Kapsle se připojí k modulu Harmony na ISS 6. června

Dnes odpoledne se znovu pokusí NASA, Boeing a ULA odstartovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Testovací let kapsle Starliner s posádkou by měl odstartovat dnes 16:52 středoevropského času. Živé vysílání NASA spustí ale ještě před 13. hodinou. Zda již tentokrát dvojice Butch Wilmore a Suni Williamsová vzlétne, nikdo dopředu nemůže odhadnout, jelikož za poslední měsíce se start opakovaně odkládal, a to i jen pár minut před startem.

Raketa Atlas V společnosti United Launch Alliance je již připravena na odpalovací rampě v Cape Canaveral Space Force Station na Floridě a na svém vrcholu má kapsli Starliner. Pokud start proběhne podle plánu, kapsle se připojí k modulu Harmony ve čtvrtek 6. června. Podle poslední aktualizace NASA, zůstanou astronauti na ISS týden a následně se pomocí padáku a airbagu dostanou zpět na Zemi. Po dokončení testovacího letu dostane Starliner závěrečnou certifikaci a bude k ISS létat se čtyřčlennou posádkou pravidelně.


Poslední pokus proběhl 1. června, kdy již byla posádka uvnitř Starlineru a čekala na vzlet. Necelé čtyři minuty před startem byl ale odlet zrušen s tím, že další pokus přijde hned následující den. To ale NASA záhy také zrušila a jako důvod uvedla, že je potřeba více času na pochopení problému. Předchozí potíže, které start odkládaly, se týkaly jak kapsle, tak i rakety. Vše ale bylo opraveno a znovu otestováno. Další příležitost je tedy dnes a případně i zítra.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze