Je třeba více času na hledání chyby. Starliner k ISS neodletí ani v neděli

2× aktualizováno
Je třeba více času na hledání chyby. Starliner k ISS neodletí ani v neděli
Fotografie: NASA
  • Start byl naplánován na 1. 6. 18:25 SELČ, ale zrušen necelé 4 minuty před koncem odpočtu
  • Zainteresované strany se problém rozhodly pořádně vyšetřit
  • Další dostupné termíny jsou 5. a 6. června

Aktualizováno 2. 6. 2024 11:30

Chvíli to vypadalo, že by se mohlo jednat o menší závadu, kterou se podaří vyřešit během jednoho dne, ale NASA, BoeingSpace a řízení letových operací upouštějí od zkušebního startu posádky 2. června, aby tým získal více času na posouzení problému s pozemním podpůrným zařízením. Další dostupné možnosti startu jsou 5. a 6. června.


Původní informace z 1. 6. 2024 18:30

Start byl 3 minuty a 50 sekund před koncem odpočtu zrušen. Původně odpočet pozastavil automatický systém, posléze byl start nadobro zrušen. Přesné důvody nejsou prozatím známé a budou předmětem šetření. Další okno příležitosti se otevírá zítra.


Původní informace z 12:00

Dnes v 18:25 středoevropského letního času se pokusí po několika odkladech vzlétnout kapsle Starliner s dvoučlennou posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). NASA začne vysílat živě ale už o několik hodin dříve. Astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová se dle aktualizace NASA přesunuli 28. května do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a čekají v předletové karanténě na start.

Raketa Atlas V odstartuje z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Raketa již byla přemístěna na odpalovací rampu společně s kapslí a veškeré předletové testy proběhly zatím bez potíží. Starliner ponese posádku do vesmíru poprvé. Předchozí testovací let k ISS probíhal bezpilotně. Ten byl i přes menší potíže s tryskami nakonec úspěšný. Proběhl ale už v květnu 2022 a od té doby se Boeing připravoval na dnešní let.


Dvojice astronautů byla vybrána na zkušební let pro svoje dlouholeté zkušenosti, které jsou potřeba pro pečlivé otestování veškerých systémů kapsle. Na vesmírné stanici dvojice stráví přibližně týden a následně se vrátí na Zemi. Přistání provede kapsle za pomoci padáku a airbagu. Jakmile bude tento let dokončen, NASA zahájí finální proces certifikace, aby mohla kapsle létat k ISS stejně jako nyní SpaceX s kosmickou lodí Dragon.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze