Úžeh a úpal: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak poskytnout první pomoc?

Úžeh a úpal: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak poskytnout první pomoc?
Fotografie: unsplash.com
  • Úžeh je poškození organismu slunečním zářením, kdy dochází k popálení kůže, horečce a zvracení
  • Úpal vznikne ve chvíli, kdy tělo přijímá více tepla, než jej dokáže vyloučit
  • Při tělesné teplotě nad 40 °C je vhodné volat záchrannou službu

Letní dny přinášejí i vysoké teploty, které stoupají v Česku i nad 30 °C. Pokud se vydáte k moři, pak nejspíše naměříte ještě více. Náš organismus ale tato vedra snáší velmi těžce, zvláště pokud jde o děti a starší osoby. V případě, že se vydáte ve slunečném počasí ven, ať už k vodě, na výlet nebo nutné vyřizování, je potřeba se chránit před slunečními paprsky. Nejde jen o spálení pokožky, ale i o úžeh a úpal. Tyto dva pojmy se lehce pletou, ale každý znamená něco jiného. Pojďme si je tedy objasnit.

Úžeh

Jedná se o poškození organismu slunečním zářením, kdy neúměrně dlouhou dobu dopadají sluneční paprsky na hlavu a krk. Příznaky většinou přicházejí několik hodin po vystavení se slunci. Člověk má bolesti hlavy, horečku, poruchy soustředění, závrať a může i zvracet. Kůže je suchá, horká a ve většině případů spálená. Podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) je důležité ošetřit spálenou kůži (zchladit, nebo namazat krémem či gelem po opalování). Při horečce je potřeba začít postiženého okamžitě aktivně ochlazovat. Nejlepší volbou je namočený ručník či prostěradlo, případně i chladnější sprcha.

Úpal

Úpal vznikne po poškození organismu teplem. Nemusí se tedy jednat jen o přehřátí při pobytu na slunci, ale z přehřátí teplem. Může tedy k němu dojít kdykoliv, kdy tělo přijímá více tepla, než jej dokáže vyloučit. Úpal se začne projevovat už ve chvíli, kdy na organismus působí vysoké teploty a dochází rychle k dehydrataci.

Jak uvádí Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), lidé při úpalu zažívají pulzující bolest hlavy, nevolnost, závratě a vysokou horečku. Mají rychlý a silný pulz a mohou ztrácet vědomí. Úpal může být závažný zdravotní stav, proto pokud je tělesná teplota postiženého vyšší než 40 °C, přivolejte záchrannou službu. Při těchto stavech nepodávejte žádné tekutiny, jen člověka ochlazuje do příjezdu sanitky. Tekutiny můžete podat jen v případě, že se jedná o slabší úpal, kdy tělesná teplota nepřesáhne 38,5 °C.

Jak úpalu a úžehu předejít?

Nejdůležitější je mít u sebe dostatek tekutin. Pokud se pohybujete venku, je podle my.clevelandclinic.org dobré zvolit sportovní nápoje, mírně osolenou vodu nebo vývar. Nenechávejte děti ani zvířata v uzavřených prostorách, kde není větrání a rychle se zvedá teplota (typicky automobil). Pokud je to možné, v tropických dnech se vyhýbejte fyzické námaze, používejte opalovací krémy a zdržujte se v klimatizovaných prostorách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze