Start kapsle Starliner k ISS byl odložen na 18. května

Start kapsle Starliner k ISS byl odložen na 18. května
Fotografie: NASA
  • Společnost ULA se rozhodla vyměnit ventil, který mohl za zrušení startu
  • Ten je nyní naplánován na 18. května 16 minut po půlnoci SELČ

První let kapsle Starliner s posádkou měl odstartovat včera v ranních hodinách. Nakonec ale byl odložen kvůli zjištěnému problému na nosné raketě. Astronauti Butch Wilmore a Suni Williams se tak z kapsle znovu přemístili do karantény, kde budou čekat na další start. Původně NASA ohlásila další pokus už v pátek 10. května, po analýze problému byl ale start odsunut na 18. května.

Mise byla zrušena poté, co byla zjištěna závada na ventilu regulace tlaku na nádrži na kapalný kyslík, který se nachází na horním stupni Centaur rakety Atlas V. Po kontrole dat, které provedla společnost United Launch Alliance (ULA), která rakety Atlas V vyrábí, se tým rozhodl ventil vyměnit. Dnes se tak raketa vrátí zpět do montážní budovy, kde výměna proběhne. „Tým ULA provede kontroly těsnosti a funkční kontroly na podporu dalšího pokusu o spuštění,uvedla NASA v aktualizaci.


18. května by měla raketa odstartovat 16 minut po půlnoci středoevropského času z Cape Canaveral na Floridě. Starliner se na Mezinárodní vesmírní stanici (ISS) připojí k modulu Harmony a astronauti na stanici stráví přibližně týden. Při návratu dojde k poslednímu otestování kapsle, která přistane za pomoci padáků na zemi. Po ukončení mise NASA zahájí poslední fázi certifikace, aby kapsle Starliner mohla začít pravidelně létat s astronauty k ISS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze