Studie trvající desítky let ukázala, které potraviny sníží riziko úmrtí

Studie trvající desítky let ukázala, které potraviny sníží riziko úmrtí
Fotografie: unsplash.com
  • Studie sledovala stravovací návyky 75 tisíc žen a 44 tisíc mužů po dobu 36 let
  • Výsledky ukázaly, že lidé mohou snížit riziko předčasného úmrtí o téměř 20 %
  • Stačí do svého jídelníčku zařadit větší množství pěti zdravých potravin

Nová studie ukázala, že můžete snížit riziko předčasného úmrtí o téměř 20 % pouze tím, že do svého jídelníčku zařadíte větší množství těchto pěti zdravých potravin – celozrnných obilovin, ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin. Lidé, kteří pravidelně a dlouhodobě konzumovali tyto potraviny, měli také nižší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu, kardiovaskulární onemocnění, respirační a neurodegenerativní onemocnění.

Výsledky studie byly publikovány v JAMA Internal Medicine. „Ukázalo se, že existuje více než jeden způsob, jak se dobře stravovat a získat s tím spojené zdravotní výhody,“ uvedl pro cnn.com specialista na medicínu životního stylu Dr. David Katz, který se na studii nepodílel.

Studie sledovala stravovací návyky 75 tisíc žen a více než 44 tisíc mužů po dobu 36 let. Nikdo z nich na začátku studie netrpěl kardiovaskulárním onemocněním a jen málo z nich kouřilo. Všichni účastníci museli dodržovat čtyři přísné stravovací styly a každé čtyři roky museli vyplňovat stravovací dotazníky. „Jedná se o jednu z největších a nejdéle probíhajících kohortových studií, která zkoumala doporučené stravovací návyky a dlouhodobé riziko předčasných úmrtí,“ uvedl spoluautor studie Dr. Frank Hu.


Jeden ze stylů byl zaměřený na středomořskou stravu, která klade důraz na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů, luštěnin, ryb a vysokého množství olivového oleje. Dalším byla zdravá rostlinná strava, která nepřipouštěla konzumaci živočišných produktů a jakéhokoli alkoholu.

Účastníci, kteří zlepšili své stravovací návyky, snížili riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 6 až 13 % a úmrtí na rakovinu o 7 až 18 %. Až o 7 % se snížilo riziko úmrtí na neurodegenerativní onemocnění, jako je demence. „Snížení úmrtnosti na respirační onemocnění bylo ve skutečnosti mnohem větší, riziko se snížilo o 35 % až 46 %,“ uvedl spoluautor studie. „To je skvělá zpráva. Znamená to, že máme velkou flexibilitu, pokud jde o vytváření vlastních zdravých stravovacích návyků, které lze přizpůsobit individuálním preferencím, zdravotnímu stavu a kultuře,“ dodal Dr. Frank Hu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze