Máte vysoký cholesterol? Ne vždy za to může váš jídelníček. Jak to tedy je?

Vyvracíme nejčastější mýty
Máte vysoký cholesterol? Ne vždy za to může váš jídelníček. Jak to tedy je?
Fotografie: unsplash.com
  • Až 85 % cholesterolu si tělo vytváří samo, zbytek přijímáme ze stravy
  • Existují dva druhy cholesterolu, přičemž jen jeden se ukládá v cévách a způsobuje srdeční onemocnění
  • Za zvýšenou hladinou však může stát i dědičná predispozice, stres, cukrovka nebo nemoci štítné žlázy

Vítám vás u dalšího dílu seriálu o mýtech, které máme tak nějak všichni podvědomě zažité, ale nejsou vždy zcela pravdivé. Dnes se zaměříme na cholesterol. Vysoký cholesterol je silně spojován se špatnou životosprávou, nadváhou a nezdravými, tučnými jídly. To vše k vysokému cholesterolu samozřejmě přispívá, ale může se stát, že ne vždy za zvýšeným cholesterolem stojí nezdravá strava. Jak je to možné? Tělo si totiž cholesterol umí vytvořit samo.

„Hodný“ a „zlý“ cholesterol

Abychom si mohli odpovědět, jak je možné, že si tělo dokáže vytvořit cholesterol samo a tím si tak vlastně uškodit, je potřeba porozumět (alespoň základně) samotnému cholesterolu. Je dobré říci, že cholesterol není nic špatného a tělo cholesterol potřebuje pro správnou funkci mozku. Záleží ale na tom, o jaký cholesterol se jedná.

Jak uvádí healthline.com, cholesterol je voskovitá látka podobná tuku, která se přirozeně nachází v našem těle. Potřebujeme ho k tvorbě hormonů, vitamínu D a dalším funkcím v těle. Cholesterol si naše tělo vytváří samo, a to v dostatečném množství pro to, aby fungovalo správně, ale také vstřebává ten, který do sebe dostaneme z potravin, jako jsou vejce, maso a plnotučné mléčné výrobky.

céva

Takzvaný „hodný“ cholesterol má zkratku HDL (high-density lipoprotein). Tento cholesterol je zodpovědný za to, že přenáší nadbytečný cholesterol do jater, kde je zpracován a vyloučen z těla. Naopak „zlý“ cholesterol LDL (low-density lipoprotein) je zodpovědný za hromadění cholesterolu v cévách, což postupně zhoršuje průtok krve a zvyšuje tak podle Cleveland Clinic riziko srdečních onemocnění.

Vysoký cholesterol nemusí být tedy jen z nezdravé stravy

Jelikož si tělo vytváří cholesterol přibližně z 85 % samo, jídlo nemusí být vždy primárním problémem zvýšené hladiny. Pokud se nestravujete zejména ve fast foodech a nekonzumujete převážně smažená a tučná jídla, a přesto máte vyšší hladiny cholesterolu v krvi, pak může být problém i jinde.

Ve většině případů jde o celkovou rodinnou anamnézu, tedy můžete vysokou hladinu cholesterolu zdědit. Cholesterol mohou ovlivnit i nemoci, jako je cukrovka nebo nesprávná funkce štítné žlázy. Dalším problémem je stres, který taktéž přispívá ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi.

Výši cholesterolu by si tedy měli pravidelně měřit u lékaře i zdraví lidé, kteří sportují a stravují se normálně. Zdravá strava totiž nemusí zaručit i zdravé hodnoty cholesterolu. Samozřejmě prvním řešením je omezit příjem nezdravých tuků ve stravě, ale někdy je dle Mayo Clinic potřeba i zasáhnout léky či hledat řešení ve změnách, jako je pravidelný odpočinek, cvičení, kvalitní spánek či změna zaměstnání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze