Těchto šest potravin snižuje kardiovaskulární onemocnění

Těchto šest potravin snižuje kardiovaskulární onemocnění
Fotografie: pixabay.com
  • Studie byla prováděna po dobu 25 let, v 80 státech a zúčastnilo se jí na 245 000 lidí
  • Výsledek ukázal, že ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, ryby a plnotučné mléčné výrobky, snižují kardiovaskulární onemocnění
  • Tyto potraviny bychom měli konzumovat několikrát týdně

Nová studie vedená týmem z McMaster University a Hamilton Health Sciences z Population Research Health Institute (PHRI) zjistila, že nedostatečná konzumace některých potravin vede k vyššímu riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění (KVO), včetně infarktu a mrtvice. Výzkum byl prováděn celosvětově v 80 zemích a pracovníci analyzovali data od 245 000 lidí za dobu 25 let. Podle eurekalert.org byl výzkum zaměřen na potraviny, které jsou všeobecně považovány za zdravé.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že v roce 2019 zemřelo na KVO přibližně 18 milionů lidí, což představuje 32 % celosvětových úmrtí. 85 % z těchto úmrtí pak tvořily infarkty a mrtvice. Výzkumníci využili data z aktuálně probíhající studie PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological), kterou provádí stejný institut a následně vytvořili pět nezávislých studií. Ty ukázaly, že konzumace ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, ryb a plnotučných mléčných výrobků, snižuje kardiovaskulární onemocnění.

Střídmé množství ryb a plnotučných mléčných výrobků je spojeno s nižším rizikem KVO a úmrtností. Stejných zdravotních výsledků lze dosáhnout s mírnou konzumací obilovin a masa – pokud se jedná o nerafinovaná celá zrna a nezpracované maso,“ uvedl první autor studie a pracovník PHRI Andrew Mente. Naopak ultrazpracované potraviny jako jsou polotovary, fast foody, mražená jídla apod. k těmto nemocem naopak přispívají a je dobré je jíst ve velmi omezeném množství.


I rámci zdravého stavování, je potřeba myslet na vyváženost. PURE Healthy Diet Score doporučuje jíst průměrně za den dvě až tři porce ovoce a zeleniny, dvě porce mléčných výrobků a jednu porci ořechů. V týdenním jídelníčku by se měly alespoň třikrát objevit luštěniny a dvakrát ryby. Je také možné je nahradit celozrnnými potravinami a červeným a drůbežím masem – to však musí být nezpracované.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze