Nová studie vedená týmem z McMaster University a Hamilton Health Sciences z Population Research Health Institute (PHRI) zjistila, že nedostatečná konzumace některých potravin vede k vyššímu riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění (KVO), včetně infarktu a mrtvice. Výzkum byl prováděn celosvětově v 80 zemích a pracovníci analyzovali data od 245 000 lidí za dobu 25 let. Podle eurekalert.org byl výzkum zaměřen na potraviny, které jsou všeobecně považovány za zdravé.
Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že v roce 2019 zemřelo na KVO přibližně 18 milionů lidí, což představuje 32 % celosvětových úmrtí. 85 % z těchto úmrtí pak tvořily infarkty a mrtvice. Výzkumníci využili data z aktuálně probíhající studie PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological), kterou provádí stejný institut a následně vytvořili pět nezávislých studií. Ty ukázaly, že konzumace ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, ryb a plnotučných mléčných výrobků, snižuje kardiovaskulární onemocnění.
„Střídmé množství ryb a plnotučných mléčných výrobků je spojeno s nižším rizikem KVO a úmrtností. Stejných zdravotních výsledků lze dosáhnout s mírnou konzumací obilovin a masa – pokud se jedná o nerafinovaná celá zrna a nezpracované maso,“ uvedl první autor studie a pracovník PHRI Andrew Mente. Naopak ultrazpracované potraviny jako jsou polotovary, fast foody, mražená jídla apod. k těmto nemocem naopak přispívají a je dobré je jíst ve velmi omezeném množství.
Not eating enough of these 6 healthy foods is associated with higher cardiovascular disease and deaths globally:
— PHRI.ca Population Health Research Institute 🇨🇦 (@PHRIresearch) July 6, 2023
Analysis of data from 6 large international studies by #PHRI researchershttps://t.co/P9WDdYxZD2 via @medical_xpress #CVD #diet #nutrition #globalhealth #healthyfood
I rámci zdravého stavování, je potřeba myslet na vyváženost. PURE Healthy Diet Score doporučuje jíst průměrně za den dvě až tři porce ovoce a zeleniny, dvě porce mléčných výrobků a jednu porci ořechů. V týdenním jídelníčku by se měly alespoň třikrát objevit luštěniny a dvakrát ryby. Je také možné je nahradit celozrnnými potravinami a červeným a drůbežím masem – to však musí být nezpracované.