Dlouhodobé příznaky koronaviru mohou přetrvávat až 18 měsíců

Dlouhodobé příznaky koronaviru mohou přetrvávat až 18 měsíců
Fotografie: unsplash.com
  • Dlouhodobé příznaky koronaviru nejvíce postihují pacienty s horším průběhem nemoci, starší osoby a ženy
  • Mezi nejčastější dlouhodobé příznaky patří dušnost, bolest na hrudi, bušení srdce a zmatenost

Nová data ukazují, že většina pacientů s koronavirem, u kterých příznaky přetrvávají déle než 12 měsíců, pravděpodobně bude mít příznaky i po 18 měsících od nákazy.

Tyto nové informace vědci zjistili z rozsáhlé studie, které se zúčastnilo 33 281 lidí, kteří byli pozitivně testovaní na COVID-19. Většina výsledků je v souladu s těmi z dřívějších studií. Z podskupiny 197 nemocných, kteří spolupracovali s vědci po 12 i 18 měsících od nákazy, většina hlásila přetrvávající příznaky v obou časových bodech. Výsledky rozsáhlé studie ukázaly, že dlouhodobé příznaky trápily stejný počet lidí po 12 i 18 měsících.


„Naše studie je důležitá, protože přispívá k našemu chápání dlouhodobých příznaků koronaviru u běžné populace. Nejen u těch, kteří potřebují být hospitalizovaní v nemocnici s nákazou,“ uvedla vedoucí studie Jill Pell z univerzity v Glasgow. Dlouhodobé příznaky trápí více pacienty s horším průběhem nemoci, starší osoby, ženy a také ty, kteří trpí dalšími nemocemi. Podle reuters.com patří mezi nejčastější dlouhodobé příznaky dušnost, bolest na hrudi, bušení srdce a zmatenost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze