Dnes je možné zakoupit tisícikorunu s přítiskem k 30. výročí české měny

Dnes je možné zakoupit tisícikorunu s přítiskem k 30. výročí české měny
Fotografie: ČNB
  • Na pracovištích ČNB bylo od dnešní půl osmé ráno možné zakoupit speciální tisícikorunu
  • Na bankovce je přítisk loga ČNB a otisk bankovkového kolku
  • Jeden kupující může zakoupit maximálně pět kusů

Dnes od 7:30 bylo možné zakoupit na pobočkách České národní bany (ČNB) speciální výtisk tisícikoruny s přítiskem k 30. výročí rozdělení české a slovenské měny. Bankovku je možné zakoupit v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci králové, Brně a Ostravě. Jeden kupující si může zakoupit maximálně 5 kusů bankovek. Před půl devátou se už vzhledem k velkému zájmu uzavřely fronty v Praze a Hradci Králové.

Čím se bankovka liší?

Bankovka má nominální hodnotu 1 000 Kč a její vzhled je stejný jako u klasické tisícikoruny, kterou platíte v obchodech. Rozdíl najdete na lícní straně na levém okraji, kde se nachází přítisk, který je tvořen výročním logem ČNB, jež bylo vytvořeno pro tuto událost, a otiskem bankovkového kolku, kterým se v roce 1993 označovaly bankovky. Autorem loga 30 let ČNB je akademický malíř Jan Solpera.

Ačkoliv je bankovka určena spíše pro numismatiky, pokud byste se rozhodli s ní v obchodě zaplatit, jedná se o platnou bankovku. ČNB jich vytiskla celkem 200 000 kusů, což není úplně málo, ale samozřejmě je to mnohem méně než počet klasických bankovek v oběhu. Pokud máte, nebo jste měli o bankovku zájem, bude nutné navštívit některou pobočku ČNB. Bankovku je totiž možné koupit pouze na pracovištích ČNB a pouze za hotové. „Tato výroční tisícikoruna je v pořadí druhou českou bankovkou, která je opatřena speciálním přítiskem. První byla stokoruna, která byla vydána v roce 2019 u příležitosti 100 let od měnové odluky od Rakouska-Uherska,uvedla mluvčí ČNB Petra Krmelová v tiskové zprávě.


Pokud jste výroční tisícikorunu chtěli, ale nemáte možnost si ji v ČNB zakoupit, již nyní je možné ji zakoupit u těch, kteří si frontu vystáli a bankovky zakoupili právě za účelem jejího prodání. Aktuálně se však dá zakoupit, případně vydražit za dvojnásobek a více její původní výkupní hodnoty. Vzhledem k počtu výtisků se však nepředpokládá, že by její hodnota do budoucna razantně rostla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze