V roce 2029 kolem Země proletí obří asteroid. ESA k němu vyšle kosmickou loď

V roce 2029 kolem Země proletí obří asteroid. ESA k němu vyšle kosmickou loď
Fotografie: ESA
  • Asteroid Apophis se k Zemi přiblíží na 32 000 km
  • Jeho průměr činí 375 metrů a při průletu půjde vidět pouhým okem
  • Sonda Ramses odstartuje v roce 2028 a asteroid bude sledovat po celou dobu průletu

Evropská kosmická agentura (ESA) v rámci vesmírné bezpečnosti vyšle do vesmíru kosmickou loď, která bude sledovat blízký průlet asteroidu Apophis, který se k Zemi přiblíží 13. dubna 2029. Mise Ramses (Rapid Apophis Mission for Space Safety) bude asteroid při průletu sledovat a výzkumníci tak chtějí zjistit, jak zemská gravitace mění jeho fyzikální vlastnosti.

Apophis má průměr 375 metrů, což odpovídá velikosti výletní lodi, a okolo Země proletí ve vzdálenosti 32 000 km. To je opravdu blízko, a proto jej budeme moci krátkou chvíli vidět pouhým okem. Podle ESA totiž bude viditelný zejména v Evropě, kde bude noc. I když se vesmírný kámen přiblíží na extrémně blízkou vzdálenost, byla vyloučena jakákoliv šance, že by do Země narazil.

Blízký průlet takto velkého objektu je velmi vzácný a opakuje se jen jednou za 5 000 až 10 000 let. Událost tak na sebe strhává pozornost pro planetární obranu, kdy budou mít vědci jedinečnou příležitost zjistit co nejvíce informací. „Ještě se toho musíme o asteroidech tolik naučit, ale až dosud jsme museli cestovat hluboko do Sluneční soustavy, abychom mohli studovat a sami provádět experimenty, abychom interagovali s jejich povrchem,“ uvedl ředitel výzkumu na CNRS Patrick Michel.


Kosmická loď Ramses musí odstartovat v dubnu 2028, aby k asteroidu přicestovala asi dva měsíce před nejbližším průletem. Pomocí vědeckých přístrojů sonda prostuduje tvar, povrch, oběžnou dráhu, rotaci i orientaci asteroidu. Následně pak vědci vyhodnotí, jak na něj při průletu působily vnější síly. A k asteroidu se chystá i kosmická loď OSIRIS-APEx – tato mise byla původně OSIRIS-REx, ale po návratu vzorků na Zemi ji NASA vyslala na prodlouženou misi. Ta se ale k asteroidu dostane až měsíc po průletu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze