Dnes se vrátili tři členové posádky ISS zpět na Zemi

Dnes se vrátili tři členové posádky ISS zpět na Zemi
Fotografie: NASA
  • Členové posádky přistáli na Zemi přibližně čtyři hodiny po odpojení z ISS
  • Dva ruští kosmonauti a americký astronaut přistáli v Kazachstánu v modulu Raasvet
  • Ruští kosmonauti poletí na základnu v Rusku a americký astronaut se vrátí do Houstonu

Tři letečtí inženýři dnes přistáli v Kazachstánu. Dva ruští kosmonauti Anton Shkaplerov a Pjotr Dubrov a americký astronaut Mark Vande Hei letěli z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na Zemi více jak 4 hodiny. Přistáli dle plánu pomocí jednoho velkého padáku a po přistání na ně čekaly tři vrtulníky.

Kosmická loď Sojuz MS-19 s modulem Rassvet se od ISS odpojila v plánovaný čas 9:21 (středoevropského času). Shkaplerov, který po celou dobu řídil kosmickou loď Sojuz, po odpojení z ISS ještě kroužil kolem stanice kvůli pořízení fotografií, jež pořídil Pjotr Dubrov. „To je nádhera, letíme nad některými kontinenty a všechno to vypadá nádherně, ale ruský segment je celý ve stínu,“ řekl jeden z kosmonautů.

Americký astronaut Mark Vande Hei opustil Mezinárodní vesmírnou stanici po 355 dnech, což je v rámci Američanů nový rekord v samostatném kosmickém letu. Shkaplerov se vrátil po 176 dnech. „Markova mise je nejen rekordní, ale také připravuje cestu pro budoucí lidské průzkumníky na Měsíci, Marsu a jinde,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. „NASA je hrdá na to, že může přivítat Marka doma, a je vděčná za jeho neuvěřitelné příspěvky během jeho ročního pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici,“ dodal.


Během 355 dnů zažil Vande Hei dle NASA přibližně 5 680 oběhů Země a uletěl 242 398 637 kilometrů. Pokud bychom kilometry přepočítali na vzdálenost mezi Zemí a Měsícem, uskutečnil by tuto cestu přibližně 312krát.

Po přistání se Vande Hei vydal zpět do Houstonu a dva ruští kosmonauti poletí na svoji základnu Star City v Rusku. Tyto tři astronauty nahradili noví členové posádky, kteří jsou na ISS od 18. března a měli by na stanici být přibližně 6,5 měsíce. Expedice 67 však oficiálně začala až po odpojení modulu z ISS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze