NASA odkládá start posádky Crew-4 o několik dní

NASA odkládá start posádky Crew-4 o několik dní
Fotografie: NASA
  • Odklad startu proběhl už po třetí z důvodu zkoušky rakety pro misi Artemis I a odletu mise Ax-1
  • Nové datum pro start Crew-4 bylo určeno na 23. dubna
  • Čtyřčlennou posádku vynese na ISS kapsle Crew Dragon, která dostala název Freedom

Čtyřčlenná posádka Crew–4 vzlétne k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) o něco později. Původně byl start z Kennedyho vesmírného centra na Floridě naplánovaný na 15. dubna. Byl však již dvakrát odložen a nyní NASA oznámila, že start opět posunula na 23. dubna. Rozhodnutí dalšího odkladu proběhlo na základě zkoušky rakety pro misi Artemis I, která se také několikrát odložila, a také kvůli startu soukromé mise Ax–1.

Tým NASA musí zároveň sledovat probíhající aktivity na ISS, včetně vrácení posádky Ax–1 na Zem, aby se nic společně nepřekrývalo. Je potřeba také monitorovat předpověď počasí. V případě špatného počasí je také v záloze datum 24. a 25. duben. Kontrola letové připravenosti posádky má dle NASA proběhnout 15. dubna.


Astronauté mise Crew–4 jsou: Kjell Lindgren, Bob Hines, Jessica Watkins a Samantha Cristoforetti, která je z Evropské vesmírné agentury (ESA). Na ISS se posádka dostane pomocí nosné rakety Falcon 9 od SpaceX, v kapsli Crew Dragon, která byla pojmenována Freedom (Svoboda). Jakmile posádka dorazí na ISS, potkají se s třemi astronauty NASA, jedním z ESA a také třemi kosmonauty z Roskosmosu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze