Dnes v noci můžete pozorovat meteorický roj Geminidy

Dnes v noci můžete pozorovat meteorický roj Geminidy
Fotografie: unsplash.com
  • Nejlepší čas pro pozorování bude zítra od půlnoci do čtvrté hodiny ranní
  • Při jasné obloze můžeme vidět přes 100 meteorů za hodinu
  • Meteorický roj pochází z asteroidu Phaeton

Pokud dnes večer nebudete moci usnout, můžete sledovat oblohu. Dnes večer totiž vyvrcholí meteorický roj Geminidy a za hodinu můžete spatřit i více jak sto meteorů. Pokud bude jasná obloha, výhled nebude rušit ani jas Měsíce, ze kterého bude vidět jen malý srpek. Nejlepší čas pro pozorování bude podle České astronomické společnosti 15. prosinec od půlnoci do čtvrté hodiny ranní. V případě, že bydlíte ve městě, je potřeba vyjet za město a najít si místo bez pouličního osvětlení a bez vysokého porostu, který by bránil dobrému výhledu.

Meteorický roj Geminidy pochází z asteroidu Phaeton. Jelikož však meteorické roje mají původ většinou z komet, které po cestě ke Slunci odhazují kusy prachu a ledu, domnívají se vědci, že se jedná o vyhaslé kometární jádro, které je ještě aktivní. Astronomové planetku objevili pomocí družice v roce 1983.

Oběžná dráha asteroidu se nachází blízko té zemské a trvá 524 dní. Nejblíže k Zemi v tomto století bude v roce 2093, kdy kolem nás proletí ve vzdálenosti 3 milionů kilometrů, což je asi 8krát dále, než je od nás vzdálený Měsíc. Srážky se Zemí se tedy bát nemusíme.


Meteorickým rojům se také říká padající hvězdy, jelikož na obloze krátce zasvítí a následně zmizí. O hvězdy se ale logicky nejedná. Meteory (částice meziplanetárního prachu), které vstoupí do zemské atmosféry ve vysoké rychlosti, se o ni začnou třít, dochází k zahřátí a vypařování. Při tomto procesu vznikají zářící čáry, které na obloze vidíme. Meteor se rozpadne ještě v atmosféře, a tak se na Zemi vůbec nedostane. Aby průlet atmosférou přežil, musel by být větší.

Název Geminidy vznikl na základě toho, že meteory vylétávají ze souhvězdí Blíženců, jenž pochází z latinského názvu Gemini. Souhvězdí Blíženců můžeme v zimě pozorovat celou noc, nejvýše nad obzorem se pak nacházejí kolem 2. hodiny ranní. A to je přesně i čas, kdy můžete meteorů spatřit nejvíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze