Dnes budou padat hvězdy! Perseidy vrcholí dnes v noci a podmínky jsou ideální

Dnes budou padat hvězdy! Perseidy vrcholí dnes v noci a podmínky jsou ideální
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvíce meteorů bude vycházet ze souhvězdí Perseus, které se nachází na severovýchodní obloze
  • Podmínky jsou ideální, jelikož Měsíc dorůstá a má být jasná obloha
  • Sledovat můžete také Mars a Jupiter, kteří budou v konjunkci a budou tak velmi blízko u sebe

Jestliže zítra nemusíte brzo ráno vstávat, pak se můžete v noci vydat pozorovat Perseidy. Tento meteorický roj totiž dnes v noci vrcholí a během hodiny můžeme zahlédnout až 80 meteorů. Nejlepší čas bude mezi půlnocí a 4. hodinou ranní. Sledování nebude narušovat ani svit Měsíce, jelikož ten aktuálně dorůstá a není osvětlená ani jeho polovina. Vhodné podmínky přináší i počasí, kdy jsou na tento týden předpovězeny tropické teploty s jasnou oblohou.

Meteorický roj dostal název podle souhvězdí, ze kterého se zdá, že meteory vylétávají – Perseus. Pokud zaměříte svůj zrak na toto souhvězdí, budete mít větší šanci zahlédnout více meteorů. Jelikož ale souhvězdí u nás nezapadá za obzor, meteory budete moci pozorovat prakticky po celé noční obloze. Pokud nevíte, kde souhvězdí Perseus hledat, pak se dívejte na severovýchod. Naleznete zde také souhvězdí Kasiopeja, které poznáte podle tvaru dvojitého W.

V případě, že vás zajímají i další vesmírné objekty na obloze, můžete se zaměřit na Jupiter a Mars, kteří se ocitnou v konjunkci a budou tak v těsné blízkosti u sebe. Nejblíže se ocitnou podle earthsky.org 14. srpna, kdy se budou nacházet u hvězdokup Plejády a Hyády. Tento úkaz uvidíte i ve městech, jelikož obě planety na obloze září dostatečně na to, aby byly viditelné i přes světelný smog.


Meteorický roj Perseid pochází z komety Swift-Tuttle, kterou objevil 16. července 1862 Lewis Swift v New Yorku. Ta po cestě ke Slunci zanechává zrnka prachu, která se protínají s oběžnou dráhou Země, a tak každý rok ve stejnou dobu můžete tento roj pozorovat. Ačkoliv je meteorů hodně, je velmi nepravděpodobné, že by některý z nich přežil průlet atmosférou a dopadl na Zemi. Podle earthsky.org většina nalezených meteoritů pochází z kamenných nebo kovových asteroidů, které mají při vstupu do atmosféry daleko větší rozměry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze