Ze soboty na neděli vyvrcholí Perseidy a počasí nám bude přát

Ze soboty na neděli vyvrcholí Perseidy a počasí nám bude přát
Fotografie: unsplash.com
  • O víkendu by měla být jasná obloha, což umožní vidět až 100 meteorů za hodinu
  • Jedná se kusy komety 109P/Swift-Tuttle, ze které se při průlezu Sluncem odpařují kusy ledu prachu a hornin
  • Perseidy bude možné pozorovat do konce srpna

V posledních dnech nám počasí nepřálo a obloha byla zatažená. Dnešním dnem se ale začíná opět vyjasňovat, a to znamená, že Perseidy budeme moci nerušeně pozorovat po celou noc. Každý rok můžeme sledovat, jak se kousky z komety 109P/Swift-Tuttle vnořují do zemské atmosféry, kde na chvíli zazáří, než zcela shoří. Nejvíce takzvaných padajících hvězd budeme moci sledovat v noci ze soboty na neděli, kdy zaznamenáme i stovku meteorů za hodinu. Pozorování nepřekazí ani Měsíc, ze kterého bude vidět jen slabý srpek a nebude tak osvětlovat oblohu na rozdíl od minulého roku, kdy byl v úplňku.

Perseidy dostaly své pojmenování po souhvězdí Persea, ze kterého k Zemi vylétají, ačkoliv s tímto souhvězdím jinak nemají nic společného. 26kilometrová kometa, která ve Sluneční soustavě zanechala kousky, obíhá kolem Slunce rychlostí více jak 150 000 km/h. I přes tuto rychlost ji ale podle space.com trvá 133 let, než Slunce jednou oběhne. Jakmile se ke Slunci přiblíží, led, který obsahuje, se začne měnit na plyn a unikat z komety zároveň s úlomky ledu, prachu a hornin.

Tyto úlomky se postupně shlukují a vytváří kometární materiál kolem Slunce. Jak se naše Země otáčí, každý rok ve stejnou dobu tímto oblakem prochází a kousky vlétají do atmosféry rychlostí až 210 000 km/h. Vzduch před nimi je tak náhle stlačen, zahřeje se na tisíce stupňů, a to způsobí explozi úlomků v atmosféře ve výšce mezi 100 až 70 km nad Zemí. Pokud jde pouze o malé kousky, při průletu atmosférou se postupně vypařují a tím tak můžete na obloze pozorovat klasický pruh světla, který po chvíli vyhasne.


Pro pozorování si najděte vyvýšené místo, kde není světelný smog – čím dále od města a veřejného osvětlení, tím lépe. Než si vaše oči zvyknou na tmu, bude to trvat asi 20 minut. A pokud tento víkend Perseidy nestihnete, můžete to zkusit i následující dny. Počet meteorů ale bude každým dnem klesat, a to postupně až do 1. září.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze