Meteorický roj Geminidy se blíží. Příští týden můžete vidět až 1 000 meteorů

Meteorický roj Geminidy se blíží. Příští týden můžete vidět až 1 000 meteorů
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvíce „padajících hvězd“ můžeme pozorovat v noci ze 14. na 15. prosince, kdy uvidíme i více jak sto meteorů za hodinu
  • Meteory vylétávají ze souhvězdí Blíženců, z čehož pochází i název Geminidy
  • Původem je asteroid 3 200 Phaeton, o kterém se předpokládá, že se jedná o vyhaslé kometární jádro

Meteorických rojů můžeme v jednom roce pozorovat několik. Nejznámější jsou nejspíše Perseidy, které můžeme sledovat každý rok v srpnu a následují pak Geminidy. Tyto dva roje jsou nám v podvědomí nejvíce i proto, že na obloze můžeme pozorovat velké množství meteorů vstupujících do zemské atmosféry. Podle České astronomické společnosti bude nejlepší letošní Geminidy pozorovat v noci ze 14. na 15. prosince, kdy zejména po půlnoci budeme moci zahlédnout i přes sto meteorů za hodinu. Za celou noc jich tak pozorovatelé mohou napočítat až 1 000.

Odkud roj pochází?

Název Geminidy pochází z latinského názvu pro souhvězdí Blíženců. Z tohoto souhvězdí totiž meteory vylétávají. Původem ale pocházejí z planetky 3200 Phaeton, což je výjimečné, jelikož meteorické roje pocházejí z komet, které po cestě ke Slunci ztrácejí kusy ledu a prachu. Phaeton objevili v roce 1983 John Davies a Simon Green. Vědci mají za to, že se jedná o vyhaslé kometární jádro, které má stále nepatrnou aktivitu. Podle livescience.com má asteroid v průměru asi 5,1 kilometru a Slunce oběhne za 1,4 pozemského roku.

Meteorický roj můžete pozorovat pouhým okem, stačí když se vzdálíte od pouličních světel měst. Najděte si tedy místo, kde uvidíte co největší část oblohy – nejlépe vršek kopce či otevřenou pláň. Meteory můžete vidět na různých místech oblohy, jelikož však vylétávají ze souhvězdí Blíženců, nasměrujte svůj zrak vysoko nad jižní obzor.


Pokud bude jasná obloha, je velká pravděpodobnost, že meteorů uvidíte hodně – oblohu totiž nebude osvětlovat Měsíc. Ten vstoupí 13. prosince do novoluní a zajistí tak tmavou oblohu. Geminidy zpravidla svítí jasně a krátce. Do atmosféry vstupují rychlostí 34 km/s, což je v porovnání s jinými meteorickými roji celkem nízká rychlost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze