Dnes vystoupí dva astronauti do vesmíru. Můžete je sledovat živě

Dnes vystoupí dva astronauti do vesmíru. Můžete je sledovat živě
Fotografie: NASA
  • Živé vysílání NASA zahájí ve 13:45 SELČ
  • Astronauti Steve Bowen a Sultan Alneyadi stráví ve vesmíru 6,5 hodiny

Letošní čtvrtý výstup do vesmíru z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) podnikne dnes NASA od 15:15 SELČ. Do vesmíru se již nyní chystá astronaut Steve Bowen a Sultan Alneyadi, který je prvním astronautem Spojených arabských emirátů, jenž pobývá dlouhodobě na vesmírné stanici. NASA zahájí živé vysílá 13:45 SELČ, kdy se v tuto dobu budou astronauti oblékat do skafandrů a později opustí přechodovou komoru Quest.

Výstup do vesmíru by měl trvat přibližně 6,5 hodiny, během kterých bude mít dvojice za úkol nachystat vše potřebné před instalací sady solárních panelů iROSA pro zvýšení výkonu napájení. Sundají také anténu na nosné konstrukci a vezmou ji do vesmírné stanice k renovaci. Samotné solární panely se ještě nemohou instalovat, jelikož budou teprve dovezeny v rámci zásobovací mise od SpaceX.

Bowen bude podle NASA mít na sobě skafandr s červenými pruhy a Alneyadi bude mít skafandr bez označení. Bowen se dnes do vesmíru z ISS podívá již po 8., zato pro Alneyadiho bude vše dnes premiérou. Jakmile budou veškeré solární panely iROSA naistalovány, zvýší se celkový výkon stanice o více jak 30 %.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze